Autonieuws

Uit de hoge hoed: Jaguar XJR

Komt dat even als een complete verrassing: Jaguar presenteert uit het niets de XJR. En wij altijd maar denken dat de XJ Supersport al die jaren doorging voor dat performancemodel. Niet dus. En eigenlijk hadden we het kunnen weten.

In augustus 2009, tegelijk met de lancering van de minder bedeelde uitvoeringen, introduceerde Jaguar de XJ Supersport met in de neus de 510 pk sterke 5.0 liter V8-Supercharged. Een blok dat rechtstreeks was overgenomen van de XKR. Niet zo vreemd dus dat we (en jij allicht ook) altijd in de veronderstelling zijn geweest dat dit het absolute topmodel binnen de XJ-reeks was, zeker ook omdat een daadwerkelijke XJR maar op zich liet wachten. Maar vier jaar na dato komt hij er alsnog, met naar eigen zeggen nog net even wat scherpere prestaties dan de Supersport.

+40 pk
Jaguar wil nog niet veel kwijt over de nieuwe XJR die tijdens de New York Motor Show officieel voorgesteld zal worden. Het vermogen van de superlimousine zal op 550 pk liggen, wat 40 pk meer is dan de Supersport. Meer vermogen was echter niet voldoende om de XJR beter te laten presteren dan de al geweldig sturende XJ Supersport. Vandaar dat het ook de nodige tweaks heeft toegepast aan onder meer het onderstel en de aerodynamica van de krachtigste XJ. Pas dan kon de fabrikant de claim ‘de meest wendbare en snelst reagerende XJ ooit’ hardop uitspreken. Meer informatie volgt eind volgende week vanuit New York.

Gerelateerde artikelen

Jaguar XJ575: bloedsnelle XJ dankzij blok van F-Type SVR

Autonieuws
Jaguar XJ575: dikke XJ met blok van F-Type SVR
> Artikel lezen

Graag op Nürburgring-les, maar bloedhekel aan BMW. Bestel een Jag-ringtaxi.

Autonieuws
> Artikel lezen

Luxe sleetocht in de gefacelifte Jaguar XJ

Spyshots
Jaguar XJ facelift
> Artikel lezen

Ook Jaguar XJR als 'emergency vehicle' bij recordpoging

Autonieuws
Ook Jaguar XJR als 'emergency vehicle' bij recordpoging
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.