Autonieuws

Mitsubishi wint Dakar 2005!

Mitsubishi Motors heeft voor de vijfde keer op rij de Dakar-rally gewonnen. Hiermee behaalden Stéphane Peterhansel en Jean-Paul Cottret niet alleen de titel binnen voor 2005 maar tevens de tiende overwinning!

Geen team is zo succesvol in Dakar als het team van Mitsubishi Motors. Zondag stuurden de Fransmannen Peterhansel en Cottret hun Pajero Evolution over de finish waarmee zij niet alleen de titel voor dit jaar behaalden maar ook geschiedenis schreven. Mitsubishi is al voor de tiende keer kampioen en bovendien was dit de vijfde overwinning op rij.
 
Tweede plaats voor voor Mitsubishi
En daarmee was het feest nog niet compleet. Ook de tweede plek werd opgeëist door een Mitsubishi Pajero Evolution met Franse bezetting: bestuurder Luc Alphand en co-piloot Gilles Picard eindigden achter hun landgenoten met een verschil van nog geen half uur. De Duitse Jutta Kleinschmidt finishte met haar Volkswagen Touareg als derde met een achterstand van bijna drieëneenhalf uur.
 
Trots
"Ik ben er trots op dat wij als eerste fabrikant erin geslaagd zijn om vijf overwinningen op rij te behalen in een van de zwaarste rally-evenementen van de wereld", zei Akira Kijima, Managing Director Head of Product Operations bij Mitsubishi Motors en in die functie verantwoordelijk voor de motorsportactiviteiten van het merk. "Onze betrokkenheid bij de motorsport is dan ook niet alleen een promotionele activiteit. Het raakt het hart van het merk Mitsubishi."
 
Ook zesde plaats
Bij de start van de rally, oudejaarsdag in Barcelona, had het Mitsubishi Motors Repsol ATS Studios Team de beschikking over vijf auto´s: vier Mitsubishi´s Pajero Evolution en één Mitsubishi L200 Pick-up. Deze laatste en één van de Evolutions zouden de finish niet halen als gevolg van technische problemen en de strategische beslissing om het technische ondersteuningsteam niet tè zwaar te belasten ten gunste van de drie meest kansrijke rijders. Een goede beslissing zo bleek, want behalve de eerste en tweede plaats kwam bovendien de zesde plek in Mitsubishi-handen terecht (Joan Roma/Henri Magne).
 
Spannende strijd
Voor Stéphane Peterhansel is de strijd tot het zwart-wit-geblokt zeer enerverend geweest. Zeker omdat het voor hem de tweede overwinning is successie zou worden. "Op de ochtend van de laatste stage was ik heel zenuwachtig. Het was maar een kleine proef, maar toch. Er kan van alles fout gaan. Bovendien was de rally zwaarder en de marge op Luc Alphand een stuk kleiner dan vorig jaar. Dat geeft aan dat het tot op het laatste moment een spannende race is geweest", vertelt een gelukkige Peterhansel.
 
Ralliart Team Van Deijne
Het Nederlandse Team Van Deijne, dat met een door Ralliart geprepareerde Mitsubishi Pajero aan de Dakar Rally deelnam, heeft na een zeer succesvolle start op moeten geven in de elfde etappe. ´s Middags viel de auto stil door een technisch mankement. Rijder Tonnie van Deijne hoopte het euvel te kunnen repareren in het kamp. Echter, een late komst van de sleepwagen en een te overbruggen afstand van meer dan 500 kilometer verhinderde een tijdige terugkeer in het bivak. Met diskwalificatie tot gevolg.
 
Eindklassement Dakar Rally 2005:
1. Stéphane Peterhansel - Mitsubishi Pajero Evolution - 52h 31m 09 s
2. Luc Alphand - Mitsubishi Pajero Evolution - 52h 58m 53s
3. Jutta Kleinschmidt - Volkswagen Touareg - 55h 53m 39s
4. Giniel de Villiers - Nissan Pick-Up - 56h 34m 15s
5. Bruno Saby - Volkswagen Touareg - 61h 15m 53s

Gerelateerde artikelen

Mitsubishi stippelt toekomstvisie uit met e-Evolution Concept

Autonieuws
Mitsubishi stippelt toekomstvisie uit met Tokyo-concept
> Artikel lezen

CEO Renault-Nissan: 'Wij zijn de allergrootste'

Autonieuws
CEO Renault-Nissan: 'Wij zijn de allergrootste'
> Artikel lezen

Mitsubishi geeft prijzen Eclipse Cross af

Autonieuws
Mitsubishi geeft prijzen Eclipse Cross af
> Artikel lezen

Nog een ronde voor Mitsubishi Outlander PHEV

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.