Autonieuws

Productieklaar: Audi A3 Sportback g-tron (aardgas)

Eind dit jaar kan je bij de Audi-dealer kiezen voor een A3 Sportback op aardgas. Een logische stap die al een tijdje ‘in de lucht hing’ en nu door Audi officieel is aangekondigd. Het enige dat nog ontbreekt is de bekendmaking van de prijzen. En belastingvoordelen, want daarover zal de overheid zich nu echt moeten gaan buigen.

Toen we reden met de Fiat Panda Natural Power schreven we al dat rijden op aardgas zeer schoon is en beloning van de overheid verdient. In concrete CO2-uitstoot uitgedrukt valt dat niet echt op (de A3 g-tron stoot 95 g/km uit), maar wie rekent vanaf de productie van aardgas tot en met het gebruik in de auto komt veel lager uit. Deze zogenaamde ‘well-to-wheel’ basis toont aan hoeveel uitstoot er daadwerkelijk nodig is. Maar goed, op die manier wordt niet gemeten. Jammer, want juist aardgas, dat in Nederland overal verkrijgbaar is, zou zich perfect lenen voor een fikse subsidie.

1.300 km
Die subsidie zit er nu nog niet in. Maar het aanbod auto’s begint wel toe te nemen. Audi stapt eind dit jaar in met de A3 Sportback g-tron, het productiemodel van de in 2012 gelanceerde A3 TCNG. Onder de motorkap ligt een 1.4 TSI-motor met 110 pk en 200 Nm. De motor maakt het mogelijk in 11 seconden naar 100 km/h te accelereren en een topsnelheid van 190 km/h neer te zetten. Op aardgas – de tanks liggen overigens onder de bagageruimte - kan 400 km worden afgelegd, maar schakel je over op benzine dan is nog eens 900 km te overbruggen. De theoretische actieradius bedraagt daarmee 1.300 km. Wie slim is rijdt echter vooral op aardgas, dat is een stuk voordeliger dan op benzine. En daarmee heeft de A3 g-tron wel degelijk een groot voordeel. Ondanks dat er nog geen lage bijtellingsklasse voor de A3 g-tron inzit, bespaar je wel aanzienlijk op je brandstofkosten.

Gerelateerde artikelen

Oude prijs voor nieuwe Audi RS 3 Sportback

Autonieuws
Oude prijs voor nieuwe Audi RS 3 Sportback
> Artikel lezen

Audi A3 is World Car of the Year 2014

Autonieuws
Audi A3 is World Car of the Year 2014
> Artikel lezen

Audi prijst A3 e-tron strak tussen concurrentie

Autonieuws
Audi prijst A3 e-tron
> Artikel lezen

Audi A3 Ultra-modellen nu ook als benzine

Autonieuws
Audi A3 Ultra-modellen nu ook als benzine
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.