Autonieuws

2015, hét jaar van de nieuwe Ford Focus RS

Dat er een nieuwe Focus RS komt wist de ganse wereld al, zo ook Ford’s CEO Alan Mullally. De hoogste baas van het merk wilde het alleen liever nog niet weten. Maar nu zijn strategische ‘One Ford’ plannen hun vruchten aan het afwerpen zijn, is er weer ruimte ‘om de grens op te zoeken’.

Terwijl Ford bleef volhouden dat er niet meer in zit dan de onlangs gelanceerde Focus ST, wist iedere autoliefhebber, en feitelijk ook de mensen bij het Amerikaanse merk, dat het introduceren van een nieuwe Focus RS onvermijdelijk was. De laatste RS, en ook de eerste generatie, heeft Ford zoveel goeds gebracht dat ze er niet onderuit kunnen er een vervolg aan te geven. Nog altijd breidt Ford om de waarheid heen, maar een half bevestigend antwoord hebben we inmiddels te pakken: er komt een nieuwe Focus RS, en wel in 2015.

Gezonder
Niet Alan Mullally, maar Ford’s vice-president van productontwikkeling, Barb Samardzich, heeft tegen het Britse Autocar gezegd dat, nu ‘One Ford’ is uitgerold en geld oplevert, er weer ruimte is om de grenzen op te zoeken met speciale nichemodellen. Vanwege Mullally’s focus op ‘dezelfde-Ford-voor-de-hele-wereld’ werden plannen voor een Focus RS, maar ook een Fiesta RS en Mondeo RS eerder nog op de lange baan geschoven. Dat is nu voorbij, omdat Ford intussen (weer) lekker scoort op de wereldmarkt. Vooral in Azië is Ford groeiende.

Viercilinder en voorwielaandrijving
Maar voordat de nieuwe Focus RS zijn opwachting zal maken, komen eerste de Edge en de Mustang naar Europa. Dat zal in 2014 zijn. Een jaar later staat dan de Focus RS gepland. Ondanks dat Ford bleef ontkennen noch bevestigen, bleven details rondom de snelste Focus maar binnendruppelen. En Autocar blijft erbij dat de nieuwe RS de beschikking krijgt over een potente viercilinder, dus geen vijfcilinder meer. Wel keert het geavanceerde RevoKnuckle-systeem terug, want vierwielaandrijving, hoewel gunstiger voor de tractie, drukt te veel op het drooggewicht van de auto. En dat zou de prestaties van de RS negatief beïnvloeden, volgens Ford. Bij de Focus RS500 heeft RevoKnuckle al bewezen in staat te zijn 350 pk te kunnen handelen. Met enkele verbeteringen aan de vernuftige voorwielophanging, Torque Vectoring System én het monteren van een sperdifferentieel moet 340 pk, het vermogen van de nieuwe RS, dus ook wel lukken. Om de 2.3 liter viercilinder toch opwindend te laten klinken maakt Ford, net als bij de Focus ST, gebruik van een Sound Symposer die het motorgeluid in het interieur versterkt, en een vlinderklep in het uitlaatsysteem. Tot slot is achterhaald dat de nieuwe Focus RS er enkel als vijfdeurs komt. Een Wagon RS staat niet gepland.

Gerelateerde artikelen

Hebbeding: Drift Stick in je Ford Focus RS

Autonieuws
> Artikel lezen

Team Sky volgt Tour in snelle Focus RS

Autonieuws
Team Sky volgt Tour in snelle Focus RS
> Artikel lezen

Zowaar, Ford Focus RS kan nog scherper

Autonieuws
> Artikel lezen

Een nieuwe Focus, een nieuwe Ford RS

Autonieuws
> Artikel lezen

Mountune stopt Ford Focus RS meer pk's toe

Tuning & styling
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.