Autonieuws

Opel Adam in rallykostuum klaargestoomd

De Opel Adam mag dan gezien worden als modeobject, hij schuwt een beetje modder, of in dit geval sneeuw, niet. Vorig jaar maakten we al kennis met de Adam R1 en ditmaal heeft Opel een Adam laten prepareren volgens het R2-reglement van de FIA. Opel maakt zich op voor een terugkeer in de autosport!

Opel wil weer volop de autosport in. Met de Adam gaat men rallyrijden, terwijl de Astra juist het verharde terrein op moet gaan zoeken voor langeafstandsraces. En de fabrikant heeft er wel werk van gemaakt, want zeker de benjamin van Opel heeft een smakelijk voorkomen gekregen in zijn rallykostuum. Alleen al om de foto’s delen we graag deze informatie met je!

Asfalt- en grindatleet
Opel heeft het bij deze R2-variant over chic, elegant en toch stoer. Speciale carrosserie-elementen uit de Opel OPC-lijn, snelsluitingen op de motorkap en de achterklep, maar ook verlaagde voor- en achterbumpers benadrukken de allure van deze asfalt- en grindatleet.

185 pk
Ook onderhuids is alles ingericht op het verlaten van het gewone asfalt. De Adam R2 wordt aangedreven door een 1.6 liter Ecotec-motor die in de wedstrijduitvoering zo´n 185 pk en een maximumkoppel van 190 Nm levert. Een sequentiële vijfversnellingsbak van Sadev en een sperdifferentieel met lamellenkoppeling houden dat vermogen onder controle. De chassisafstelling, eveneens voor asfalt en grind, garandeert maximale tractie en een dynamisch rijgedrag. Het remsysteem is geperfectioneerd met een hydraulische ´fly-off´ handrem, Brembo-remklauwen met 4 zuigers vóór en een remdrukregeling op de achteras.

FIA
De passagiersruimte van de R2 is uitgerust met alle toepassingen van een professionele wedstrijdauto en veel details voldoen reeds aan de specificatie die dit jaar moet worden goedgekeurd door de FIA, de wereldwijde autosportassociatie. Zo is de auto uitgerust met een geïntegreerde veiligheidsstructuur, sportstoelen van Sparco die compatibel zijn met het veiligheidssysteem HANS, een cockpit met LCD-versnellingsindicator, een controlelamp en boordcomputer van Monit, een centraal bedieningspaneel, een kaartleeslamp en een elektrisch brandblusapparaat.

Jonge coureurs
De Adam R2 is gebaseerd op de nieuwe Adam Cup-variant. Hiermee zet Opel een eerste stap in zijn nieuwe, Europese rallyprogramma dat jonge, talentvolle coureurs helpt geleidelijk aan door te stoten tot de top van de Europese competitie. Vanaf 2013 zullen 40 Adam’s wedijveren in bekerwedstrijden van het merk in Duitsland en Frankrijk. In de Duitse ADAC Opel Rallye Cup zal de winnaar van een speciaal "Rallye Junior" klassement (voor coureurs tot 27 jaar) doorgaan naar de R2-klasse, met speciale steun van Opel en ADAC in het volgende seizoen.

Gerelateerde artikelen

Alle details Opel’s nieuwe éénliter driecilinder

Autonieuws
Alle details Opel’s driecilinder
> Artikel lezen

Opel Adam met 3-cilinder heeft vanafprijzen

Autonieuws
> Artikel lezen

Opel Adam S(chnell) klaar voor de strijd

Autonieuws
...
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.