Autonieuws

Krachtigste Cadillac ooit: STS-V

Cadillac heeft een groeiend aantal sportieve V-modellen. De nieuwste aanwinst is de STS-V. Deze supersnelle STS-V met nieuwe 4.4 liter V8 is de krachtigste Cadillac ooit. In 2006 komt de STS-V naar Europa.

Merken als BMW, Mercedes en Audi hebben als sinds jaar en dag sportieve modellen met de aanduidingen M, AMG of S in hun programma. Cadillac is hard bezig om ook met een uitgebreid programma op de markt te komen van snelle modellen gebaseerd op productieauto´s. Zo is de CTS-V inmiddels leverbaar en heeft Cadillac onlangs de STS-V gepresenteerd.

Nieuwe 4,4-liter Northstar-motor
Onder de motorkap van de STS-V ligt een nieuwe Northstar-krachtbron met een cilinderinhoud van 4.4 liter. De V8-motor met dubbele bovenliggende nokkenassen is voorzien van variabele kleptiming en levert het grootste motorvermogen van alle tot dusver gebouwde Cadillac-productiemodellen. De motor met de aanduiding Northstar V-8 SC (supercharged) levert een motorvermogen van 440 pk bij 6400 tpm en een koppel van 583 Nm bij 3600 tpm (schatting fabrikant). De STS-V accelereert in minder dan 5 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h. De Northstar V-8 SC wordt geleverd in combinatie met de nieuwe Hydra-Matic 6L80 zestraps automatische transmissie.
 
Fijnafstelling op de Nürburgring
De STS-V werd getest onder alle denkbare omstandigheden en op uiteenlopende trajecten zoals GM’s nieuwe Milford Road Course en op de Nordschleife van de Nürburgring. Dankzij dit intensieve testprogramma zijn vooral zijn acceleratie- en remvermogen en zijn wegligging een circuitauto waardig. Dit is mede te danken aan de grotere banden (P255/45R18 voor, P275/40R19 achter), grotere remschijven, grotere remblokken en grotere remzadels. Ook zijn de torsiestabilisators en schroefveren stugger en de stuuroverbrenging directer. Het onderstel werd afgestemd op het hogere prestatiepotentieel zonder dat dit (volgens Cadillac) ten koste gaat van het rijcomfort.
 
Sportiever exterieur en interieur
De specifieke uiterlijke kenmerken van de STS-V dragen bij aan zijn hogere prestatiepotentieel, maar accentueren tegelijkertijd de gedistingeerde elegantie die synoniem is met de aanduiding STS. Zo zorgt de grotere gaasgrille van gepolijst roestvrijstaal tevens voor voldoende koellucht voor de motor. De grille maakt duidelijk dat het om de V-series uitvoering van de sedan gaat, maar vormt ook een subtiele verwijzing naar het rijke Cadillac-verleden – een gaasgrille werd immers ook toegepast op de Cadillac V-16, het model dat in de jaren ’30 van de vorige eeuw symbool stond voor luxe en prestaties. De nieuwe STS-V kenmerkt zich bovendien door een vloeiend vormgegeven motorkap met een uitstulping voor de compressor. De tien-spaaks lichtmetalen velgen (18 x 8.5 voor, 19 x 9.5 achter) leveren een bijdrage aan de koeling van de remmen. Het interieur van de STS-V straalt vakmanschap en kwaliteit uit, mede dankzij het ruimhartige gebruik van leer.

Gerelateerde artikelen

Prijs Cadillac CTS-V bedraagt € 112.990,-

Autonieuws
Prijs Cadillac CTS-V bedraagt € 112.990,-
> Artikel lezen

Hennessey Cadillac CTS-V doet 386 km/h

Tuning & styling
Hennessey Cadillac CTS-V doet 386 km/h
> Artikel lezen

Krachtexplosie: Cadillac CTS-V Coupé

Autonieuws
Krachtexplosie: Cadillac CTS-V Coupé
> Artikel lezen

Cadillac CTS-V kleineert E 63 AMG & co

Autonieuws
Cadillac CTV-S kleineert E 63 AMG en consorten
> Artikel lezen

Cadillac ATS-V Coupé is er als de kippen bij

Autonieuws
Cadillac ATS-V Coupé is er als de kippen bij
> Artikel lezen

Cadillac trekt doek van ATS-V Coupé en Sedan

Autonieuws
Cadillac ATS-V
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.