Autonieuws

McLaren P1 ligt op schema voor productie

McLaren wil ons (nogmaals) laten weten dat ‘t niets aan het toeval overlaat wat betreft de P1. ‘De P1 moet en zal de beste supercar op de weg en het circuit worden’. Dat maken we liever zelf uit, al zijn de voortekenen best geloofwaardig.

McLaren werkt 24 uur de klok rond om de P1 op tijd klaar te krijgen voor een lancering diep in 2013. De testwerkzaamheden door technici, ingenieurs en professionele coureurs vinden overal ter wereld plaats, zowel op de openbare weg als ’s werelds meest slopende circuits. De prototypes waarmee diep door het stof wordt gegaan gaan gebukt onder de codenaam XP, maar zijn eigenlijk al voor 75% gelijk aan het productiemodel. Volgens Mclaren hoeft de P1 sinds zijn onthulling in Parijs vorig jaar geen geheim meer te zijn. Sterker nog, ze schreeuwen het liefst van de daken dat de P1 het rijk der supercars op zijn kop gaat zetten, net als zijn illustere voorganger, de F1, dat destijds deed. Van enige bescheidenheid heeft McLaren kennelijk nog nooit gehoord.

Klinisch
Hoog van de toren blazen deed McLaren ook al toen de MP4-12C in ontwikkeling was. Toen dat model eenmaal bereden werd door derden werd dat niet geheel onterecht bevonden. De MP4-12C is een grandioze sportwagen, maar als een van de kritieken werd de ietwat klinische eigenschappen genoemd. De MP4-12C zou teveel ‘uit de computer’ komen en gebrek aan een ‘menselijke ziel’ hebben. Hopelijk heeft McLaren hiervan geleerd en stevent de P1 daar niet op af, al is hij, net als zijn oudere, maar kleine broer, tot stand gekomen aan de hand van Computational Fluid Dynamics, een geavanceerd computerprogramma om een vrijwel perfecte aerodynamica te creëren. Het is de P1 nu al aan te zien ondanks de psychedelische camouflage. Wist je trouwens dat een speciaal team bij McLaren talloze brainstormsessies heeft gehouden over waar en hoe de tape precies aangebracht moet worden om de P1 tegelijk nog enigszins verrassend te houden als in optimale vorm voor testdoeleinden.

Vergeet niet de onderstaande video te kijken wil je alvast iets opvangen van de hoogtoerige V8.

Gerelateerde artikelen

Klein, kleiner, kleinst met McLaren P1

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Straatlegale McLaren P1 LM is wat de GTR had moeten zijn

Autonieuws
Straatlegale McLaren P1 LM is wat de GTR had moeten zijn
> Artikel lezen

Laatste McLaren P1 'gecarboniseerd' door MSO

Fotogalleries
Laatste McLaren P1 'gecarboniseerd' door MSO
> Artikel lezen

McLaren P1 LM snelste op de Ring maar ook weer niet

Autonieuws
> Artikel lezen

Prachtige McLaren expositie in Louwman Museum

Overige
Goed beeld van McLaren in Louwman Museum
> Artikel lezen

Volledige elektrische McLaren P1 voor de jongste fans

Lifestyle & design
Volledige elektrische McLaren P1 voor de jongste fans
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.