Autonieuws

PSA presenteert Hybrid Air: hybride zonder accu

Nike Air Max, het is nog steeds populair, maar tussen eind jaren ’80 en midden jaren ’90 vierde het pas echt hoogtijdagen. Het zou zomaar kunnen dat Hybrid Air van PSA (Peugeot en Citroën) eenzelfde carrière tegemoet gaat.

Hybrid Air is de naam voor een hybridesysteem dat geen gebruikmaakt van een accu als voedingsbron maar samengeperste lucht, opgeslagen in luchttanks. De grote voordelen van deze baanbrekende aanpak is dat hydraulische techniek die er bij Hybrid Air aan te pas komt veel lichter en compacter is dan de gebruikelijke elektromotor. Daarnaast is de kostprijs van de gehele installatie een stuk lager dan die van een conventionele hybridemodule. Ook nemen de luchttanks minder ruimte in beslag, claimt PSA, en is Hybrid Air vrij gemakkelijk toe te passen op iedere auto. En de infrastructuur hoeft niet aangepast te worden. Niet verwonderlijk dat General Motors, ontwikkelingspartner van PSA, haar interesse in Hybrid Air al onmiddellijk heeft uitgesproken.

Milieuvriendelijk
Hybrid Air klinkt zeer veelbelovend, maar zal elektrische hybridesystemen pas van de troon kunnen stoten als het (op papier) minstens zo zuinig en schoon is. Dat is het volgens PSA. Met Hybrid Air kan de auto op lucht, benzine of beiden rijden en in het meest gunstige geval bedraagt de theoretische CO2-uitstoot 69 g/km. Het gehomologeerde verbruik ligt op 2,9 l/100 km, wat overeenkomt met 1 op 34,5. Vooral tijdens stadsverkeer toont Hybrid Air zijn meerwaarde. In vergelijk met een conventionele auto met een al bovengemiddeld zuinige verbrandingsmotor kan er tot wel 45% benzine bespaard worden, met als gevolg dat de totale actieradius tot gemiddeld 90% kan toenemen.

2016
PSA heeft natuurlijk niet zomaar Hybrid Air ontwikkeld. Vanaf 2016 willen ze ermee de hybridemarkt veroveren, te beginnen in de kleinere autosegmenten. De Franse overheid gaat PSA bijstaan in de realisatie van Hybrid Air voor productie. Ook voor lichte bedrijfswagen wordt het lucht-hybridesysteem gereed gemaakt.
 

Gerelateerde artikelen

Seetroën by Citroën dé oplossing tegen wagenziekte?

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Traagste Peugeot 205 GTi ooit is ook de coolste

Autonieuws
> Artikel lezen

DS3 Crossback mikt op MINI Countryman

Autonieuws
> Artikel lezen

Citroën stelt C5 Aircross voor Europa voor

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.