Autonieuws

Onthullende details Golf 7 GTI, Golf Variant en e-Golf

Nu de Volkswagen Golf VII is gepresenteerd kunnen we ons opmaken voor de overige Golf-familieleden. Op stapel staan zoal nog de nieuwe Golf Variant, Golf GTI en elektrische Golf. Dankzij onze oosterburen bij Autobild, dat exclusief al mocht proefzitten, weten we nu meer over deze modellen.

Autobild reed met nog veel meer, vrijwel ongecamoufleerde Golf-modellen, maar laten we beginnen met de nieuwe Golf Variant. Het Duitse automagazine meldt dat de extra praktische Golf normaliter over een bagagevolume van 605 liter beschikt. Na het neerklappen van de achterbank en ook de voorste passagiersstoel groeit dit naar maar liefst 1.665 liter. On-Duits is dat een geheel vlakke laadvloer niet aan de orde is. Van Volkswagen verwacht je meer finesse. Wanneer de nieuwe Golf Variant officieel onthuld wordt is onbekend, wel de marktlancering. Die vangt in augustus aan.

Golf VII GTI
Minder groot nieuws brengt de Golf VII GTI. Volkswagen presenteerde hem immers al als (productierijpe) concept op de Autosalon van Parijs vorig jaar. Toen al werd verteld dat het snelle model zal beschikken over een 220 pk sterke 2.0 liter TFSI-benzinemotor, goed voor een top van 246 km/h. Daarnaast is een iets sterkere variant met 230 pk verkrijgbaar en die heeft een top van 250 km/h, maar volgens Autobild is de standaard-GTI al snel en opwindend genoeg om veel lol mee te beleven. De Duitser roemen onder andere de felle gasreactie en het vertrouwde allroundkarakter. Vanaf mei staat hij bij de dealer en in Duitsland gaat de nieuwe Golf GTI ongeveer 28.000 euro kosten.

Golf GTD
Interne tegenhanger van de GTI is de Golf GTD. Ook die wordt in mei gelanceerd. De GTD is uitgerust met dezelfde 184 pk en 380 Nm sterke dieselmotor als in de Seat Leon FR waarmee wij al hebben kunnen rijden. In de Spanjaard sleurt de opgepepte tweeliter TDI er stevig aan met grote stappen tot gevolg en in de Golf GTD is dat niet anders. Een op van 230 km/h is haalbaar terwijl het gemiddeld verbruik niet boven de 4,2 l/100 km hoeft uit te komen. Dit is de GTI voor de kilometervreter, want de GTD is daarbij ook nog eens opvallend comfortabel.

Golf R
Pas echt een snelheidsduivel in spe is de toekomstige Golf R. Het topmodel binnen het Golf-gamma is nog volop in ontwikkeling, maar enkele specificaties zijn al wel bekend gemaakt. De op vitale punten aangepaste motor van de GTI produceert een maximumvermogen van 290 pk dat altijd over alle vier de wielen worden verdeeld. Een Haldex-koppeling maakt wederom onderdeel uit van het 4Motion-vierwielsysteem, maar is verbeterd om de krachten nog sneller te verdelen. Vooral op natte en gladde ondergronden werkt de vierwielaandrijving beter dan ooit tevoren. Overigens zal 4Motion ook op minder bedeelde Golf-modellen verkrijgbaar zijn, hetzij voorlopig enkel op de 105 en 150 pk sterke TDI’s.
Onduidelijk is of de Golf R opnieuw met handbak geleverd wordt. Autobild heeft het namelijk enkel over een 7-traps DSG-automaat. En die betrekt je serieus bij het rijden volgens de Duitsers. Bij elke versnellingswisseling sist en brult de viercilinderturbo het uit. Daarnaast is de besturing gevoelig en direct en ook het chassis staat op scherp. Vooral dat laatste is positief nieuws, want de Golf R staat tot op heden te boek als een weinig opwindende auto die vooral op veilig zinspeelt. We zijn uiterst benieuwd en begin 2014 komen we erachter wat Volkswagen ervan gemaakt heeft. Nog even geduld dus.

Golf BlueMotion
Een stuk minder spannend is de vanaf de zomer verkrijgbare Golf BlueMotion. Maar die heeft dan weer als positieve eigenschap dat hij in aanmerking komt voor 14% bijtelling bij zakelijk gebruik. Particulieren profiteren van vrijstelling van wegenbelasting want de gemiddelde CO2-uitstoot komt niet boven de 88 g/km uit. Dat is gunstig voor de portemonnee maar minder goed voor het comfort. De carrosserieverlaging van 15 mm en de montage van banden met een lagere rolweerstand geven de Golf BlueMotion naar verluidt een ietwat houterig rijgedrag.

E-Golf
Nog interessanter (voor de Nederlandse markt) is wellicht de elektrische Golf. Halverwege 2014 komt hij op de markt met 115 pk sterke elektromotor en een actieradius van ongeveer 275 kilometer. Lithium-ion accu’s zorgen voor de voeding en zijn onder de achterbank gepositioneerd om niet al teveel van de bagageruimte op te slokken. Niet verwonderlijk is dat de dertig batterijen de e-Golf een stuk zwaar dan de normale Golf maken; zo’n 200 kilogram komt erbij. En die voel je tijdens het rijden, aldus Autobild.

Voor meer informatie en onthullende foto´s van de komende Golf-familie verwijzen we je naar Autobild.de.

Gerelateerde artikelen

Hier is 'ie dan, de 290 pk sterke Golf GTI TCR

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP

Autonieuws
Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP
> Artikel lezen

Hier is 'ie dan, de 290 pk sterke Golf GTI TCR

Autonieuws
> Artikel lezen

Hier is 'ie dan, de 290 pk sterke Golf GTI TCR

Autonieuws
> Artikel lezen

Golf met 2 motoren en 600 pk(!) beklimt Pikes Peak

Autonieuws
Golf met 2 motoren en 600 pk(!) beklimt Pikes Peak
> Artikel lezen

Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP

Autonieuws
Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.