Autonieuws

Dakar 2013

Elfde Dakar-zege voor MINI-rijder Peterhansel

Of hij nu op een motor door de woeste landschappen tijdens Dakar ploegt of in een auto, Stéphane Peterhansel lijkt zijn hand ervoor niet om te draaien. Na het winnen van de loodzware rally vorig jaar wist de Fransoos ook editie 2013 op zijn naam te schrijven. Zijn elfde triomf in totaal. Ook de Nederlanders deden het niet onverdienstelijk.

Elfde Dakar-zege voor MINI-rijder Peterhansel
Net als vorig jaar bleken MINI en Peterhansel tijdens Dakar 2013 een niet te verslaan team. Voor het Britse automerk was het hun tweede overwinning tot dusver, voor Peterhansel z’n elfde maar liefst. De Fransoos, ook wel bekend als ‘Mister Dakar’, verstevigde hiermee zijn plek als één van de succesvolste coureurs in de geschiedenis van de Dakar-rally.

Zwoegen
Elfmaal Dakar winnen lijkt alsof deze zandrace weinig voorstelt, maar niets is minder waar. Ook Peterhansel, zijn navigator Jean-Paul Cottret en zijn MINI All4 Racing van het Monster Energy X-raid Team kregen de zege niet zomaar toegeworpen. Op weg naar de eindstreep moest men afrekenen met een fiks aantal sterke opponenten. Volgens Peterhansel waren sommige rivalen zoals de buggy’s van Redbull Qatar op diverse momenten sneller, maar enkel met snelheid zal Dakar nooit op naam geschreven worden. Betrouwbaarheid is minstens, zo niet belangrijker. En daar schortte het aan bij de directe concurrentie. Het Monster Energy X-raid Team daarentegen hoefde geen enkele keer te stoppen vanwege een technisch mankement. Uiteindelijk levert dat voor Peterhansel en Cottret een voorsprong op van 44:42 minuten op Giniel de Villiers, de nummer twee tijdens Dakar 2013. MINI-teamgenoot Leonid Novistkiy pakte het brons op het podium in Santiago de Chile.

Nederlanders
Ook de Nederlandse deelnemers aan Dakar 2013 deden het niet onverdienstelijk. Gerard de Rooy kon zijn overwinning in het truckklassement vorig jaar niet prolongeren door langdurige pech, maar wist alsnog de vierde plaats in het eindklassement te behalen. Met maar liefst zes etappeoverwinningen kan de Brabander met opgeheven hoofd naar huis. Wie dat ook kan is René Kuipers voor wie Dakar 2013 z’n eerste in een truck was. Hij wist met zijn Iveco de negende plek te veroveren. Motorcoureur Frans Verhoeven behoorde, mede door een etappeoverwinning, ook bij de beste tien in het motorenklassement (9e). Beste Nederlanders bij de quads was Kees Koolen met een 257ste stek.
In het autoklassement konden de Hollanders geen rol van betekenis spelen. Erik van Loon, Erik Wevers, Peter van Merksteijn en Gert Huzink vielen allemaal uit. Enkel Tim Coronel (354e plaats), Jurgen van den Goorbergh (375) en Chris Leyds (404) wisten Santiago de Chile te bereiken, al is dat natuurlijk al een hele prestatie op zich na 8.000 kilometer aan zandduinen, rotsvlaktes en weinig slaap.
Redactie
Door Redactie
Elfde Dakar-zege voor MINI-rijder Peterhansel
Elfde Dakar-zege voor MINI-rijder Peterhansel
Elfde Dakar-zege voor MINI-rijder Peterhansel
Elfde Dakar-zege voor MINI-rijder Peterhansel

Mis geen belangrijk autonieuws meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en wij zorgen ervoor dat je altijd weet wat er speelt. Zo mis je geen belangrijk autonieuws meer.

Zoeken

Merk- & modeldossiers