Autonieuws

1-liter Volkswagen XL1 nadert productiestadium

Een auto voor consumptie die slechts één liter brandstof verstookt per 100 kilometer, het lijkt een utopie. Toch is zo’n auto dichterbij dan je denkt. Volkswagen beloofde begin vorig jaar dat hun 1-liter-auto, de XL1, dit jaar in productie zal gaan. Het lijkt erop dat ze dat gaan halen.

Het is alweer tien jaar geleden dat Volkswagen voor het eerst het doek trok van hun vooruitstrevende ‘1-liter-auto’. Hoewel de extreemzuinige Volkswagen nog nadrukkelijk een concept was, kon deze 1L gewoon rijden op de openbare weg. Niet minder dan Ferdinand Piëch, de allerhoogste baas van de Volkswagen Groep, reed ermee van Wolfsburg naar Hamburg om daar een aandeelhoudersvergadering bij te wonen. Een betere entree kon hij niet maken.
Versie 2.0, de L1, volgde in 2009 en in 2011 werd de XL1 getoond op de Qatar Motor Show. Nog steeds ogend als een auto uit de Back To The Future was de realisatie dichterbij dan iedereen dacht. Volkswagen durfde het zelfs aan te beloven dat de XL in 2013 in (gelimiteerde) productie zou gaan met nagenoeg dezelfde eigenschappen en (zuinige) kwaliteiten als het concept. En het ziet ernaar uit dat ze deze belofte inlossen.

Aandrijflijn
De Volkswagen XL1 Concept – en vermoedelijk ook het productiemodel – wordt aangedreven door een 800 cc grote 2-cilinder TDI met 47 pk en 121 Nm aan trekkracht, gekoppeld aan een DSG-automaat. Een elektromotor zorgt voor nog eens 27 pk en 100 Nm. De ‘elektrische’ actieradius bedraagt 40 kilometer. Ondanks het bescheiden vermogen, maar vanwege het hoge koppel spurt de XL1 alsnog in twaalf tellen naar 100 km/h en weet het een top te bereiken van 160 km/h.

Gezelliger
Om de te bouwen ‘1-liter auto’ een gemiddeld verbruik van slechts 0,9 l/km en een CO2-uitstoot van 24 g/km mee te geven, kon Volkswagen, om het productiemodel dezelfde kwaliteiten mee te geven, niet al te veel veranderen aan de XL1. Voor dergelijke verbruik- en emissiewaarden moet een auto supergestroomlijnd zijn. En de XL1 Concept is dat met een Cw-waarde van 0.186. Ook een laag wagengewicht is vereist. Het studiemodel weegt 795 kg en ondanks dat het productiemodel – waarvan er maximaal 100 worden gebouwd – conventionele spiegels en open wielkasten zal bevatten, zal het uiteindelijke gewicht daarvan niet of nauwelijks afwijken. Zelfs de vleugeldeuren gaan we terugzien. Binnenin vindt er echter een (positieve) verandering plaats. In plaats van schuin achter elkaar, zitten de inzittenden gewoon naast elkaar zoals in een normale personenauto. Wel zo gezellig.

IAA Frankfurt
Dit jaar vindt de tweejaarlijkse IAA in Frankfurt weer plaats. We gaan er dan ook van uit dat Volkswagen, voor de ogen van het thuispubliek, het doek trekt van hun nieuwe mijlpaal.

Gerelateerde artikelen

Productiemodel Volkswagen XL1 maakt beloftes waar

Autonieuws
Productiemodel Volkswagen XL1 maakt beloftes waar
> Artikel lezen

Volkswagen XL1 Sport: Duitser met Italiaans hart

Autonieuws
Volkswagen XL1 Sport: Duitser met Italiaans hart
> Artikel lezen

Eerste Volkswagen XL1 afgeleverd aan klant

Autonieuws
Eerste Volkswagen XL1 afgeleverd aan klant
> Artikel lezen

Oerendhard met Volkswagen XL Sport voorzien van Ducati-Twin

Autonieuws
Oerendhard met Volkswagen XL1 Sport voorzien van Ducati-Twin
> Artikel lezen

Prijs Volkswagen XL1 bedraagt ruim een ton

Autonieuws
Prijs Volkswagen XL1 bedraagt ruim een ton
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.