Autonieuws

Ford Atlas Concept weerspiegelt pickup van de toekomst

Al sinds jaar en dag voeren Ford’s F-series de verkooplijsten in de VS aan, met fier aan kop de F-150. Het is dan ook geen gemakkelijke taak een waardige maar vooral ook succesvolle opvolger neer te zetten. Ford betrekt de toekomstige kopers dan ook graag in dit traject en toont met de Atlas Concept hun visie om de discussie op gang te brengen.

We wisten dat Ford met een studiemodel zou komen en hadden stiekem gehoopt op een revolutionaire nieuwe pickup. Maar anderzijds wisten we ook maar al te goed dat dat met een werkpaard als de F-150 niet mogelijk is. In eerste instantie was er wat design betreft dan ook enige teleurstelling hier op de redactie, maar als je kijkt naar hoe goed Ford heeft nagedacht over deze Atlas Concept dan stel je deze mening al snel bij.

Features om het leven te vergemakkelijken
Waar Ford veel tijd in gestoken heeft is het maximaal benutten van de praktische bruikbaarheid. Of dat nu is als je aannemer bent, hovenier of in het weekend met de boot op pad wilt, de Ford F150 is je trouwe reisgenoot. Uit alle ervaring die Ford’s klanten opgedaan hebben zou deze Atlas Concept toch wel zo’n beetje de perfecte pickup moeten zijn. Het is dan ook niet voor niets dat op tal van plaatsen haken, ogen en andere bevestigingspunten zijn gemonteerd, er een 110 Volt aansluiting in de ‘cargobox’ zit om gereedschap op te laden en de knoppen op het dashboard ook met handschoenen aan te bedienen zijn. Zelfs verborgen oprijplaten en dakdragers heeft Ford op de Atlas Concept weten te verwerken. Om het werk te vergemakkelijk zijn er bovendien tal van features ontwikkeld en ingebouwd. Zo kan een trailer met een druk op de knop worden aangekoppeld, is er dankzij een 360 graden camerasysteem zicht rondom de auto en zijn de koplampen en achterlichten voorzien van LED-techniek voor een zo goed mogelijk zicht, maar zijn ze ook zo te programmeren dat ze dienen als waarschuwingslichten. Het interieur is bovendien niet alleen zo robuust mogelijk gebouwd, maar ook voorzien van alle moderne gemakken die je in het werk en in je vrije tijd maar wensen kunt.

Brandstofbesparende maatregelen
Ondanks dat er ongetwijfeld een machtige V8 onder de motorkap ligt is er meer dan ooit aandacht uitgegaan naar het terugdringen van het brandstofverbruik. En als dat niet kan met een zo aerodynamische mogelijk front, dan zou de F150 zijn kenmerkende gezicht immers verliezen, dan maar op kleinere schaal. Zo is de grille voorzien van automatisch afsluitbare lamellen en is die techniek ook in de wielen toegepast. Dat laatste hebben we nog nooit eerder gezien, maar lost wel een probleem op. Over het algemeen zijn de zeer dichte en aerodynamisch optimale wielen immers niet mooi, maar zie je daar eenmaal in beweging niets meer van. Ford laat zodoende de lamellen wegklappen bij stilstand, als ze toch geen effect hebben, maar laat ze tevoorschijn komen op de snelweg. Slim hoor!

Gerelateerde artikelen

Prijzen nieuwe Ford Fiesta ST en Active bekend

Autonieuws
Prijzen nieuwe Ford Fiesta ST en Active bekend
> Artikel lezen

Aangescherpte Ford Shelby GT350 is woest aantrekkelijk

Autonieuws
> Artikel lezen

Ford Mustang heeft z'n eigen horloge… van schroot

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Ford's detectiesysteem beschermt motorrijder in de file

Autonieuws
> Artikel lezen

Autotest | Ford Fiesta ST & Fiesta Active

Autotests
Autotest | Ford Fiesta ST & Fiesta Active
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.