Autonieuws

VW CrossBlue voorbode voor familie-Tiguan

Volkswagen blijft nieuwe modellen uitpoepen. Sommige daarvan halen het productiestadium nooit, maar de meeste zijn vroeg of laat te koop voor consumenten. Ook deze CrossBlue Concept kunnen we op termijn in de showroom verwachten. In Amerika weliswaar, maar ook Europa wordt niet uitgesloten.

Met een lengte van 4,99 meter, breedte van 2,02 meter en hoogte van 1,73 meter overstijgen de buitenmaten van de CrossBlue Concept die van de Touareg. Toch wil Volkswagen ons op het hart drukken dat deze uit de kluiten gewassen crossover, mocht hij in productie gaan, zich absoluut niet in het vaartwater van die topklasse SUV bevindt. We moeten de CrossBlue meer zien als Volkswagen's antwoord op de Ford Explorer, Toyota Highlander en Chevrolet Tahoe. Je raadt het al: de CrossBlue is vooral ontwikkeld voor de Noord-Amerikaanse markt. Toch wordt het Europese continent niet meteen uitgevlakt als verkoopvloeroppervlak.

MQB op z'n max
Hoewel de beslissing nog moet vallen, wordt er serieus nagedacht om de CrossBlue in productie te nemen. In Amerika zijn grote, zevenpersoons SUV's en crossovers namelijk zeer populair en Volkswagen wil daar graag een graantje van meepikken. Tegelijkertijd toont de CrossBlue aan wat Volkswagen´s modulaire 'legoplatform' MQB op dit moment maximaal aankan qua grootte, spoorbreedte, wielgrootte, zitpositie en efficiëntie van de nieuwste generatie Volkswagens. 'Groter dan dit worden Volkswagens met MQB voorlopig niet', aldus een woordvoerder van het merk.

1 op 48
De aandrijflijn van de CrossBlue Concept is hypermodern en bestaat uit een 190 pk sterke TDI-diesel gekoppeld aan twee elektromotoren (55 pk voor, 115 pk achter), een zestraps DSG-automaat en een lithium-ion accu (9,8 kWh) die voor de voeding zorgt. Het systeemvermogen bedraagt een gezonde 306 pk en 750 Nm waarmee de auto in theorie in staat is in 7,5 seconden naar de 100 km/h te snellen. De topsnelheid is vastgesteld op een bescheiden 204 km/h en dat zal te maken hebben met het stevige frontale oppervlak van de auto. Zeer zuinig en schoon is de CrossBlue daarentegen wel. Volgens de NEDC-cyclus bedraagt het gemiddelde maar liefst 1 op 47,6! Als alleen de TDI-motor wordt gebruikt komt dit op 1:20,4. Geheel elektrische rijden kan over een afstand van maximaal 33 kilometer afhankelijk van de rijstijl en de gekozen modi.

Tiguan Plus
Om nog even terug te komen op de eventuele Europese marktkansen, mocht de CrossBlue na Amerika ook uitgesmeerd worden over andere continenten dan wel landen, dan zal hij daar waarschijnlijk de positie krijgen binnen de Tiguan-familie die dan zal bestaan uit de ´gewone´ versie, een productieversie van de Cross Coupe Concept en deze Tiguan ´Plus´. De beduidend luxueuzere en krachtigere Touareg zal gewoon blijven bestaan en niet zoals je misschien had verwacht worden overschaduwd door deze CrossBlue. De Sharan is immers ook ruimer dan een Touareg.
De meerwaarde van de CrossBlue zit 'em met name in de extra ruimte, waarbij een naar eigen zeggen flexibel interieur plaats biedt aan zes personen. Door een achterbank als derde zitrij te gebruiken, wordt de auto zelfs een zevenzitter. Achter de derde zitrij is normaliter een laadcapaciteit van 335 liter beschikbaar. Door het neerklappen van die derde rij groeit die tot 812 liter, en klap je ook de middelste rij weg, dan ontstaat er een gigantische 2.000 liter aan bagageruimte. Nog verbazingwekkender wordt het bij de maximale lengte die in de CrossBlue te vervoeren is wanneer ook de voorste passagiersstoel omgeklapt is: 3,10 meter!

Gerelateerde artikelen

Volkswagen koopt EV-accu's in plaats van Tesla

Autonieuws
Volkswagen koopt EV-accu's in plaats van Tesla
> Artikel lezen

Hier is 'ie dan, de 290 pk sterke Golf GTI TCR

Autonieuws
> Artikel lezen

Opnieuw meer pk's voor Volkswagen Golf GTI

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen vertelt meer over R Pikes Peak-racer

Autonieuws
Volkswagen vertelt meer over R Pikes Peak-racer
> Artikel lezen

Volkswagen's meest verkochte product in 2017 is...

Autonieuws
Volkswagen's meest verkochte product in 2017 is...
> Artikel lezen

Stagiairs stoppen Volkswagen Golf 411 pk toe

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.