Autonieuws

Mercedes CLA: alle ins en outs

Een van de meest beschreven nieuwkomers van het afgelopen jaar is toch wel de Mercedes-Benz CLA. En na een conceptcar als voorbode, diverse prototypes en meerdere gelekte beelden is het uur van de waarheid dan eindelijk aangebroken. Dit is de CLA zoals hij vanaf april in de showrooms staat.

Mercedes-Benz wil ons graag anders doen geloven vanwege z’n coupé-achtige uiterlijk, maar eigenlijk is de CLA niets meer (maar ook niets minder) dan de sedanvariant van de A-klasse. De auto meet 4,63 meter in de lengte, is 2,03 meter breed en torent 1,44 meter de lucht in. De CLA heeft daarmee vrijwel dezelfde lengte als de Jetta van Volkswagen, maar is beduidend breder (+25 cm) en enkele centimeters lager (-4 cm). En het zijn deze proporties die, samen met het wulpse design, de nieuwe CLA een gespierd voorkomen geven waarmee hij zich onderscheidt van het gros aan compacte, vierdeurs sedans.
Uniek is ook een Cw-waarde van slechts 0,23. Mercedes zegt dat ze nog nooit eerder zo’n lage weerstandscoëfficiënt hebben behaald bij een productiemodel, en dat zal de (nog ontbrekende) verbruikcijfers vast goed hebben gedaan.

Interieur
Eigenaren van de jongste generatie B- of A-klasse zullen zich in de CLA meteen thuis voelen. Het interieur van de nieuweling wijkt slechts op detail af van deze modellen. Om aan te geven dat het hier om een hoger gepositioneerde Mercedes gaat, zijn er naar eigen zeggen nog net even wat mooiere materialen toegepast dan bij de A- en B-klasse; veel afwerkingselementen zijn in ‘silver shadow’ gegalvaniseerd. De hogere afwerkingskwaliteit komt voort ook de gedachte dat de CLA de markt van de huidige C-klasse deels overlapt. Op zijn beurt zal de toekomstige en groter wordende C-klasse een deel van de klandizie van de huidige E-klasse gaan bedienen.

Motoren
Hoewel de CLA pas vanaf april te koop is - en verrassend genoeg niet in Detroit maar Genève debuteert - heeft Mercedes toch alvast het verkrijgbare motorenprogramma bekendgemaakt. De benzinedrinkende CLA 180 met 122 pk en manuele 6-bak vomt de instapper, gevolgd door de CLA 180 BlueEfficiency waarvan de CO2-uitstoot niet 126 maar 118 g/km bedraagt. Meer kracht is er met de CLA 200 voorzien van geblazen 1.6 liter benzinemotor, 156 pk en 127 g/km. De voorlopige benzinetopper is de CLA 250 met 2.0 liter viercilinder turbomotor, goed voor 211 pk en standaard 7-traps DCT-automaat met dubbele koppeling. Dit model bevat ook een specifiek uiterlijk met sportieve carrosseriedetails. De enige diesel bij de marktintroductie is de CLA 220 CDI met 170 pk en gemiddelde CO-uitstoot tussen 109 en 117 g/km (uitvoeringsafhankelijk).  

AMG én 4Matic
Zoals de meesten inmiddels weten ontbreekt een AMG-variant ook niet. Deze tot CLA 45 AMG omgedoopte topper beschikt over een zwaar opgevoerde 2.0 liter viercilinder turbobenzinemotor met 354 pk en 450 Nm aan trekkracht dat over alle vier de wielen verdeeld wordt. 4Matic met Haldex-sperdifferentieel op de achteras is optioneel op andere (duurdere) modellen, evenals de 7-traps DCT-automaat. Een handgeschakelde 6-bak is standaard bij de meeste uitvoeringen.
Tot de standaardfeatures wat betreft uitrusting behoren zoal Attention Assist en het radargestuurde Collision Prevention Assist met Brake Assist dat kop-staart botsingen voorkomt.

Meer (specifieke) informatie over de Mercedes-Benz CLA zal volgen in de aanloop naar Genève. De marktlancering staat gepland rond april.

Gerelateerde artikelen

Mercedes CLA (en CLA Shooting Brake) gefacelift

Autonieuws
Mercedes CLA (en CLA Shooting Brake) gefacelift
> Artikel lezen

Vaarwel Mercedes CLA, welkom A-klasse Sedan

Spyshots
> Artikel lezen

Mercedes CLA 45 en GLA 45 AMG klimmen ook naar 381 pk

Autonieuws
Mercedes CLA 45 en GLA 45 AMG klimmen ook naar 381 pk
> Artikel lezen

Facelift voor Mercedes CLA & CLA Shooting Brake

Spyshots
Mercedes CLA & CLA Shooting Brake
> Artikel lezen

Mercedes Concept A Sedan blikt vooruit op nieuwe CLA

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.