Autonieuws

Nieuwe Corvette doet Stingray herleven

Eén van de grootste iconen uit de Amerikaanse autogeschiedenis begint aan een nieuwe fase in zijn leven. En hoe! Met een volledig nieuw - maar herkenbaar - design, een nagelnieuwe V8 en moderne techniek laten de Amerikanen zien dat het ontwikkelen van een rasechte sportauto nog altijd in hun genen zit. Verlekker je aan de nieuwe Corvette Stingray.

Wie geruchten over een nieuwe Corvette hoort gaat als autoliefhebber, en zeker als liefhebber van Amerikaanse auto’s, op het puntje van zijn stoel zitten. En dat weten ze bij Chevrolet maar al te goed. Er is de afgelopen maanden dan ook veelvuldig over de nieuwe Corvette gesproken, zijn er teasers verspreid en werden er zelfs al eerste gegevens over de aandrijflijn vrijgegeven. Dat alles in opwarming naar dit moment: zijn officiële werelddebuut op de NAIAS in Detroit.

Vier uitlaatpijpen op een rijtje
Wat in 1953 begon met de productie van een hele kleine serie tweezitters, is in de afgelopen zestig jaar uitgegroeid tot hét icoon van Chevrolet: de Corvette. Anderhalf miljoen exemplaren verdeeld over zes generaties zijn er inmiddels geproduceerd, maar keer op keer bleef hij zijn roots trouw. En dat blijkt ook deze zevende generatie te doen. Sterker nog, hij reïncarneert de legendarische Stingray-naam!
Ondanks dat er geen enkel carrosseriepaneel of detail is overgenomen van de vorige generatie, oogt deze Stingray als een Corvette in hart en nieren. De langgerekte motorkap, spitse neus en dubbele achterlichten zijn typerend voor de Corvette en blijven dat ook. Superbruut zijn overigens de vier uitlaatpijpen die nu gecentreerd op een rijtje zitten.

Nagelnieuwe V8 en handgeschakelde 7-bak
Maar bij alleen suggereren blijft het niet. Onder de enorme motorkap ligt een nagelnieuw V8-blok dat intern en bij liefhebbers als LT1 door het leven zal gaan. Deze eerste telg binnen de vijfde generatie ´Small Block engines´ is voorzien van directe injectie, Active Fuel Management en continue variabele kleptiming. De 6.2 liter metende achtcilinder ontwikkelt 455 pk en 610 Nm waarmee hij wederom sterker is dan zijn voorganger. De Amerikanen spreken zelfs van de sterkste (standaard) Corvette ooit!
De fabrikant claimt dat het nieuwe blok onder de 4.000 tpm hetzelfde koppel levert als de nu al legendarische 7.0 liter LS7 uit de huidige Corvette Z06. Het zal niet verbazen dat een sprinttijd naar 100 km/h in minder dan vier seconden voltrokken moet zijn en de topsnelheid boven de 300 km/h ligt. Althans, dat is wat Corvette ons nu wil vertellen. De exacte cijfers tot achter de komma moeten we nog missen. Wat we wel weten is dat er speciaal voor dit nieuwe model een handgeschakelde zevenbak is ontwikkeld en Corvette daarmee in de voetsporen treedt van Porsche’s nieuwe 911. Wie overigens niet zelf wil schakelen kan altijd nog opteren voor een zestraps automaat.

Driver Mode Selector
Behalve in recordtempo naar zijn topsnelheid accelereren moet de Corvette ook in bochten agiel aanvoelen. Al bij de eerste generatie Corvette had Chevrolet maar al te goed door dat lichtgewicht daarvoor een belangrijk uitgangspunt is. Zo had de eerste generatie een carrosserie die volledig uit glasvezel was gebouwd. De Corvette Stingray zet die traditie voort, ditmaal met carbon en aluminium als lichtgewicht materiaal. Maar dat is niet het enige. Alles is gericht op het rijden. Dat ademt de Corvette C7 niet alleen uit als je ervoor staat, maar bevestigen ook de specificaties en features. Het stuurwiel is kleiner, de besturing directer, de stoelen beter afgestemd op steun in de bochten en de cockpit compleet om de bestuurder heen getrokken. Met de Driver Mode Selector zijn tal van variabelen in de Corvette naar smaak aan te passen. De Tour, Weather, Sport en Track Mode staan elk garant voor hun eigen instelling van de gaspedaalresponse, de besturing, het Magnetic Ride Control, de Launch Control en tractiecontrole. De twee 8 inch grote displays (één in de middenconsole en één die dient als instrumentarium) veranderen tevens mee met de ingestelde stand.

Geschiedenis schrijven
Corvette zal ongetwijfeld ook weer gaan racen met haar nieuwe trots. In de American Le Mans Series is Corvette Racing met 77 overwinningen, acht rijderskampioenschappen en negen titels voor de fabrikant het meest succesvolle team. Ook tijdens de 24 Uren van Le Mans weten de Amerikanen keer op keer met de winst aan de haal gaan. Deze nieuwe Corvette gaat ongetwijfeld een nieuw hoofdstuk toevoegen aan het succes van het merk op zowel de straat als het circuit. En voor autoliefhebbers de geschiedenisboeken ingaan als een nieuwe en onvergetelijke generatie. Daar zal geen twijfel over bestaan.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Corvette Z06 is beestachtig snel

Autonieuws
Nieuwe Corvette Z06 is beestachtig snel
> Artikel lezen

Exclusief Z06-alternatief: Callaway SC610

Tuning & styling
Serieus Z06-alternatief: Callaway SC610
> Artikel lezen

Voor 500 Le Mans-fans: Corvette Z06 C7.R Edition

Autonieuws
Corvette Z06 C7.R Edition
> Artikel lezen

Corvette ziet wat valet-chauffeur uitspookt

Autonieuws
Corvette ziet wat valet-chauffeur uitspookt
> Artikel lezen

V8 van Corvette Stingray ook los te bestellen

Autonieuws
V8 van Corvette Stingray ook los te bestellen
> Artikel lezen

Geigercars onderneemt actie op Corvette Stingray

Tuning & styling
Geigercars onderneemt actie op Corvette Stingray
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.