Autonieuws

Audi toont technologie van de toekomst

Het komende decennium zal de auto nog veel geavanceerder worden dan nu. Vele zaken die jaren geleden in sciencefiction films te zien waren lijken daadwerkelijk hun intrede te gaan doen. Audi toonde op de CES in Las Vegas een heel pakket aan trends die dichterbij zijn dan je denkt.

Hoe handig is het als je uit je auto stapt, op je afstandsbediening drukt en de auto vervolgens zelf inparkeert? Geen gedoe met krappe parkeerplekken en lastig in- en uitstappen. Het kan als het aan Audi ligt. Met behulp van sensoren kan je Audi geheel zelf inparkeren, de motor uitschakelen en zichzelf afsluiten. En als je terug komt rijdt hij zichzelf weer voor. Klinkt wellicht als KITT uit Knight Rider, maar de werkelijkheid is dichterbij dan ooit. Dat geldt ook voor autonoom autorijden waarmee de fabrikant al jaren experimenteert. Zoals het nu lijkt is een systeem dat automatisch filerijden mogelijk maakt (tot 60 km/h) al zo goed als productierijp. De adaptieve cruise control en een aantal radarsensoren werken daarbij samen om de auto op afstand van zijn voorligger en binnen de lijnen te houden. Feitelijk gezien een doorontwikkelde variant van de Active Lane Departure Warning zoals Audi die nu al levert.

Dashboard met 3D-technologie
In Las Vegas toonde Audi tevens het dashboard van de toekomst. Deze ‘virtual cockpit’ is geheel opgebouwd uit TFT-displays die naar wens van de bestuurder zijn in te delen. Volgens Audi zijn de schermen dusdanig scherp en helder dat ze amper van analoge tellers te onderscheiden zijn en daardoor de huidige uitstraling van een dashboard wel behouden kan blijven. In het geval van de beeldschermen met 3D-technologie is dat wel anders. Ook hier liet Audi voorbeelden van zien. Uniek is dat door kleine optische lenzen op het beeldscherm deze wordt opgedeeld in verschillende richtingen voor het linker en het rechter oog. Dit zorgt voor een waarneming in drie dimensies, zonder dat daarvoor een 3D-bril gedragen hoeft te worden.

Communicatie
De auto van de toekomst zal ook kunnen communiceren. En dan niet met de bestuurder, maar wel met andere auto’s. Zo kunnen voertuigen informatie naar elkaar sturen om zodoende de bestuurder te kunnen waarschuwen voor dreigend gevaar, een rood verkeerslicht (en zodoende goed kunnen anticiperen) of gladheid. Aangezien de bestuurder steeds meer werk uit handen wordt genomen kan die zodoende meer en meer genieten van entertainment aan boord. Voor supersnel mobiel dataverkeer toont Audi een voertuig met de Long Term Evolution (LTE) internetstandaard die in de toekomst het mogelijk moet maken zelfs streaming films in de auto te kijken. Voor optimale klanken wordt daarbij gebruik gemaakt van 3D-geluid, een nieuwe ontwikkeling die volgens Audi volgend jaar al in een nieuw model wordt toegepast.

LED en OLED
Tot slot wil Audi zichzelf natuurlijk blijven onderscheiden met haar lichttechnologie. Als pionier op het gebied van LED-verlichting wordt de volgende stap al gezet. Zo toont men Matrix LED-koplampen die zichzelf continue aanpassen met behulp van informatie van een camera, het navigatiesysteem en extra sensoren. Hierdoor kan een bocht al verlicht worden voordat je instuurt en de lichtbundel geheel van de tegenligger worden gedraaid terwijl je zelf wel optimaal zicht hebt. Uniek? Niet geheel, het wordt immers al toegepast, maar laser-techonologie is dat wel. Hiermee kan zelfs licht geprojecteerd worden en bijvoorbeeld een virtuele gevarendriehoek achter de auto worden geprojecteerd bij mist. Tot slot is er OLED-technologie. Anders dan de nu gebruikte LED’s met halfgeleidende kristallen worden OLED’s van een organisch materiaal gemaakt. Het materiaal wordt in een extreem dunne laag van slechts enkele duizendsten van een millimeter aangebracht op een glad oppervlak en biedt daarmee extreem veel mogelijkheden. Wanneer er een elektrische spanning op komt, zenden de moleculen fotonen uit, waardoor het oppervlak oplicht. Dit zorgt voor een zeer gelijkmatig licht, waarvoor slechts weinig energie nodig is. OLED-technologie kan voor verlichting in de auto of in achterlichten worden toegepast.

Toekomstmuziek? Nee hoor!
Nu heb je ongetwijfeld het gevoel dat deze technologie allemaal nog toekomstmuziek is, maar dan vergis je je. Had je tien jaar geleden gedacht dat het mogelijk was automatisch afstand te houden tot je voorganger, je auto je corrigeert als je een doorgetrokken lijn over dreigt te gaan zonder richting aan te geven en behalve dat je dode hoek wordt bewaakt je auto je ook helpt met inparkeren?

Gerelateerde artikelen

Abt zet Audi RS6 Avant onder hoogspanning

Tuning & styling
> Artikel lezen

Audi maakt vanafprijzen nieuwe A6 Avant bekend

Autonieuws
Audi maakt vanafprijzen nieuwe A6 Avant bekend
> Artikel lezen

Nieuwe Audi Q3 geeft z'n design bloot

Spyshots
> Artikel lezen

Nederlander binnenkort voor vast de baas bij Audi?

Autonieuws
Nederlander binnenkort de baas bij Audi?
> Artikel lezen

Audi onthult interieur e-tron (met 5 schermen!)

Autonieuws
Audi onthult interieur e-tron (met 5 schermen!)
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.