Autonieuws

Mazda6 SkyActiv-Diesel-racer spuwt 400 pk

Mazda’s bijzondere kijk op autotechniek onder de noemer SkyActiv maakt een veelbelovende start, maar is nog jong. Echt bewezen heeft het zich nog niet. Maar Mazda heeft daar wat op gevonden door intensief te gaan racen met de nieuwe Mazda6 voorzien van een zwaar opgevoerde SkyActiv-dieselmotor.

Een geijkte weegschaal hoeft er niet eens aan te pas te komen. Neem in de ene hand een krukas van automerk X en in de andere hand een SkyActiv-krukas van Mazda, en je bloten handen voelen onmiddellijk het gewichtsverschil in het voordeel van die laatste. Autotechnieken gaan er continu op vooruit, maar iedere autokenner weet ook dat autofabrikanten hun producten steeds meer in de marge bouwen onder andere vanwege onze vraag naar lichtere en mede daardoor zuinigere en schonere auto’s. Maar is al dat geneuzel in de marge wel goed voor de betrouw- en duurzaamheid? De laatste tijd kun je de krant niet openslaan, of er wordt opnieuw een terugroepactie door een autofabrikant aangekondigd.

Hoog specifiek vermogen
Om (enigszins) aan te tonen dat SkyActiv, hoe jong nog ook, wel degelijk durabel is heeft Mazda Motorsport een heel raceteam samengesteld om 24 uur lang te gaan racen met een aantal speciaal geprepareerde Mazda6’s voorzien van SkyActiv-D motor. De betreffende ‘racemotor’ deelt volgens het merk tot wel 60% van de onderdelen met de maximaal 175 pk sterke dieselmotor in de Mazda6 die vanaf deze maand bij de dealer om de hoek te koop is. Exacte specificaties geeft Mazda Motorsport niet vrij, maar naar schatting perst de viercilinder SkyActiv-racemotor er maar liefst 400 pk uit. Met een totaal slagvolume van 2.2 liter is dat een specifiek vermogen van bijna 200 pk per liter, wat zeer hoog is, zeker voor een diesel.

Alternatieve klasse
De eerste keer dat Mazda’s SkyActiv-technologie de ultieme (duurzaamheids)test ondergaat is tijdens de Rolex 24 Uren van Daytona die op 26 januari aanvangt. Vanwege hun motor zijn de Mazda6-racers ingedeeld in de speciaal, nieuw opgerichte Grand-Am GX-klasse binnen de Rolex Sports Car Series. In deze klasse dingen alleen raceauto’s met een motor anders dan een conventionele benzinemotor mee om de prijzen. Hybrides vallen hier ook onder, evenals motoren die rijden op alternatieve (bio)brandstoffen. Mazda zet drie auto’s in. De gehele klasse bevat 13 modellen van 12 constructeurs, waaronder Ford, Audi, Hyundai en Lotus. Het is de eerste keer dat er een diesel aan de start verschijnt.

Gerelateerde artikelen

Vernieuwde Mazda6 eind deze maand in LA

Autonieuws
> Artikel lezen

Prijskaartjes voor vernieuwde Mazda6

Autonieuws
Prijskaartjes voor vernieuwde Mazda6
> Artikel lezen

Meer details over vernieuwde Mazda6 en CX-5

Autonieuws
Meer details over de gefacelifte Mazda6 en CX-5
> Artikel lezen

Mazda dipt vele modellen in sportsaus

Autonieuws
Mazda 2 en CX-3
> Artikel lezen

Mazda presenteert Racing Concepts

Tuning & styling
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.