Autonieuws

Lexus presenteert zelfrijdende LS

Er wordt volop geëxperimenteerd met ‘autonome’ auto’s, oftewel geheel zelfrijdend. Je bent als bestuurder dan puur nog verantwoordelijk, maar de auto doet feitelijk al het rijden voor je. Klinkt wellicht als toekomstmuziek, maar het komt wel steeds dichterbij.

Google is er volop mee bezig en ook Audi heeft in de VS al grote stappen gezet wat autonoom rijden betreft. Dusdanig grote stappen dat zowel de zoekgigant alsook de Duitse autofabrikant in de Amerikaanse staat Nevada zelfs op de openbare weg mogen met hun prototypes. Dat zal met de deze week gepresenteerde Lexus LS nog wel niet mogelijk zijn, die oogt immers nog wel heel erg conceptueel.

Camera´s
Wat we allemaal op en aan de Lexus LS zien is vooral heel veel geavanceerde apparatuur. Drie HD-camera’s die obstakels en verkeerslichten tot 150 meter kunnen lezen, een 360 graden camera en nog een aantal camera’s in de voor- en achterbumper. Allemaal ogen die normaal gesproken de bestuurder gebruikt. Al deze camera’s zijn aan elkaar verbonden en werken samen met de GPS antennes en bewegingssensoren om zodoende geheel zelfstandig het voertuig te kunnen laten rijden.

Toekomst?
Lexus is momenteel in Japan op een gesloten testbaan volop aan het testen met deze LS, maar feitelijk zijn we natuurlijk al veel verder. Neem bijvoorbeeld Adaptive Cruise Control, Lane Departure Warning en Blind Spot Assist. Het zijn stuk voor stuk systemen die voortgekomen zijn uit dit soort projecten. Toekomstmuziek? Nee, niet echt dus. Het kan zomaar zijn dat een system eruit rolt en voor productie klaargestoomd wordt. Maar ook het gehele autonome rijden lijkt steeds dichterbij te komen.

Gerelateerde artikelen

Lexus UX stuk zachter voor de ogen als productiemodel

Autonieuws
> Artikel lezen

Lexus LF-1 Limitless: onbegrensde luxe

Autonieuws
LF-1
> Artikel lezen

Eerste foto Lexus ES, opvolger van de GS

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.