Autonieuws

Audi presenteert doorontwikkelde R8 e-tron

De Audi R8 e-tron nadert zijn productiestadium steeds dichter. Eigenlijk had de productieversie er al moeten zijn, maar zover is het nog niet gekomen. De productieplannen werden een jaartje opgeschoven en Audi laat de R8 e-tron voorlopig enkel nog als technologische showcase zien. Nou ja, enkel nog? Het is en blijft een rijdend laboratorium dat door de ingenieurs in Ingolstadt continue verder doorontwikkeld wordt. Een update van het project.

In september 2009 onthulde Audi op de IAA in Frankfurt de e-tron. De knalrode R8 voorzien van elektrische aandrijving liet zien dat elektrisch rijden helemaal zo saai nog niet hoeft te zijn. En Audi maakte er bovendien mee bekend vol in te gaan zetten op het productierijp maken van elektrische modellen met deze R8 als vaandeldrager en debutant. Dat debuut zou vorig jaar al plaatsvinden, maar is nu verschoven naar het einde van dit jaar. Daarmee is deze R8 voorlopig nog een rijdend laboratorium dat de afgelopen jaren heeft gediend als Audi’s visitekaartje op elektrisch gebied. Bovendien is er continue aan doorgewerkt en bijgeschaafd. Met een grootse update laat Audi ons nu de voortgang van het project zien. En houdt men ons stiekem ook een beetje zoet.

Multimaterial Space Frame
Direct zichtbaar is de doorgevoerde facelift waarmee de R8 e-tron nu ook over het nieuwe gezicht van de R8 beschikt. Een logische stap, als vaandeldrager moet je immers wel voorop blijven lopen of op zijn minst volgen. De body is wederom gelakt in ‘e-tron rood’. Leuk weetje is dat de gehele carrosserie, ondanks dat het visueel niet zo lijkt, afwijkt van die van de R8. Slechts negen carrosseriedelen/panelen waaronder de portieren en buitenspiegels zijn gelijk aan de productieauto. Dat heeft vooral te maken met de gebruikte materialen. Waar de R8 is opgebouwd uit een Aluminium Space Frame (ASF) is de R8 e-tron gebouwd volgens het principe van het Multimaterial Space Frame (MSF). Een combinatie van aluminium, CFRP (met koolstofvezel versterk kunststof) en titanium bepalen voor het grootste gedeelte de gebruikte materialen. Mede dankzij die lichtgewicht materialen wist Audi het gewicht van de elektrische R8 te beperken tot 1.780 kg. Een ongelofelijk knappe prestatie als je weet dat enkel het batterijenpakket al 577 kg weegt.

Achterwielaandrijving
Waar de eerste R8 e-tron nog een quattro kon worden genoemd – elk wiel werd door een eigen elektromotor aangedreven – is deze laatste generatie een pure achterwielaandrijver. Tussen de achterwielen in liggen twee elektromotoren met een vermogen van 140 kW per stuk. Samen zijn ze goed voor een krachtoverbrenging van 280 kW (380 pk) en een koppel van 820 Nm. De sportwagen weet daarmee in 4,2 seconden naar 100 km/h te sprinten en is daarmee 0,6 seconden sneller dan de drie jaar geleden gepresenteerde variant. Wat helaas nog altijd niet verbeterd is is de actieradius. Ondanks het enorme pakket aan batterijen is het nog altijd niet mogelijk om verder dan 215 km te komen met een volgeladen pakket. Een probleem dat elektrische auto’s blijft achtervolgen.

Eind dit jaar
Ondanks de geruchten over het niet meer in productie zullen nemen van de R8 e-tron is er bij een woordvoerder van Audi Nederland officieel niets bekend over. Volgens de Nederlandse importeur zal de auto gewoon dit jaar op de markt komen in een beperkte serie van hooguit 500 auto’s. Maar of één of twee daarvan zullen in Nederland op de markt komen.

Gerelateerde artikelen

Audi passeert Abt met Audi Sport Performance Parts

Autonieuws
Audi passeert Abt met Audi Sport Performance Parts
> Artikel lezen

Audi e-tron prototype: elektrische SUV weer stap dichterbij

Autonieuws
Audi e-tron
> Artikel lezen

'Geniet van de Audi R8 zolang het nog kan'

Autonieuws
'Geniet van de Audi R8 zolang het nog kan'
> Artikel lezen

Geen opvolger, wel nog een facelift voor Audi R8

Spyshots
> Artikel lezen

Audi presenteert R8 V10 RWS mét achterwielaandrijving

Autonieuws
Audi presenteert R8 met achterwielaandrijving
> Artikel lezen

Audi Vision GT e-tron debuteert 9 april in Gran Turismo

Autonieuws
Audi Vision GT e-tron debuteert 9 april in Gran Turismo
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.