Autonieuws

Opel Astra GTC hybride met dieselmotor

De samenwerking tussen GM en DaimlerChrysler heeft de Opel Astra GTC Diesel Hybrid Concept opgeleverd. Een hele mond vol, maar het komt simpelweg neer op een Astra met dieselmotor en hybride-aandrijving.

Een aantal weken geleden kondigden GM en DaimlerChrysler aan samen een two-mode hybride systeem te ontwikkelen. De unieke architectuur van dit hybride systeem kan gemakkelijk aangepast worden aan voorwiel-, achterwiel- en vierwielaangedreven auto’s en aan benzine- en dieselmotoren. Deze Opel Astra GTC Diesel Hybrid Concept is een voorwielaangedreven auto met dieselmotor en het eerste zichtbare resultaat van de samenwerking.

Compact systeem
Als concept car demonstreert de Astra GTC Diesel Hybrid op welke manier hybride onderdelen in een compacte auto kunnen worden geïntegreerd zonder in te leveren op het comfort en de bruikbaarheid van de auto. De nikkel-metaal-hydride batterij  bevindt zich, net als de koelinrichting, in de uitsparing voor het reservewiel. Het systeem neemt evenveel plaats in als een klassieke automatische versnellingsbak. De batterij levert energie aan de elektromotoren en maakt bovendien een volledig elektrische aandrijving mogelijk.

Combinatie diesel en electrisch
De Astra GTC Diesel Hybrid wordt aangedreven door een 125 pk sterke 1.7-liter CDTi-motor met een onderhoudsvrij Diesel Partikel Filter en door twee elektromotoren van respectievelijk 30 en 40 kW. Naar gelang de rijomstandigheden leveren de elektromotoren extra vermogen voor de dieselmotor of drijven ze de Astra volledig elektrisch aan. Een geavanceerde regeleenheid bepaalt de aandrijfmodus. De elektromotoren verhogen de prestaties van de turbodieselmotor en geven een gevoel van vermogen dat normaal is voorbehouden aan motoren met een grotere cilinderinhoud. Verwacht wordt dat de Astra GTC Diesel Hybrid Concept in minder dan 8 seconden van 0 naar 100 km/u accelereert. Met een brandstofverbruik van minder dan 4 liter/100 km (Europese gemiddelde cyclus), is de Astra GTC Diesel Hybrid 25% zuiniger dan vergelijkbare dieselmotoren. Dit is onder andere mogelijk gemaakt doordat de dieselmotor bij stationair toerental volledig wordt uitgeschakeld en bij het wegrijden alleen de elektrische aandrijving gebruikt wordt.

Zichtbare techniek
Binnenin werd de toerenteller op het dashboard vervangen door instrumenten die informatie geven over de werking van de hybride aandrijving, zoals de tractie die geleverd wordt door de elektromotoren, door de dieselmotor of door beide. Een andere teller geeft het laadniveau van de batterij aan. Verder geeft een videoanimatie in het graphic info display op de middenconsole tijdens het rijden de actuele aandrijfstatus van de auto weer. Het systeem is een beetje vergelijkbaar met de Toyota Prius.

Geen benzinemotor
De samenwerking tussen GM en DaimlerChrysler zal nog meer producten op gaan leveren. Over eventuele productie van deze conceptcar wordt nog niet gesproken. GM laat wel weten dat men in Europa geen potentieel ziet in hybride auto´s met benzinemotor en daardoor heeft gekozen voor een diesel.

Gerelateerde artikelen

Onderschat de volgende Opel Astra OPC niet

Autonieuws
> Artikel lezen

Spierballenvertoon: Irmscher GTC Turbo i1400

Tuning & styling
Spierballenvertoon: Irmscher Astra GTC Turbo i1400
> Artikel lezen

Tandje erbij: Opel Astra OPC Extreme

Autonieuws
Tandje erbij: Opel Astra OPC Extreme
> Artikel lezen

Het WK al in je bol met de Opel Astra Copacabana

Autonieuws
Het WK al in je bol met de Opel Astra Copacabana
> Artikel lezen

Compromisloos sportief: Opel Astra OPC Extreme

Autonieuws
Alle details Opel Astra OPC EXTREME
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.