Autonieuws

Europees parlement pleit voor stillere auto’s

Al sinds 1970 bestaat er in Europa een beperking op de geluidsproductie van nieuwe auto’s. Sindsdien zijn de normen regelmatig aangescherpt, met een laatste aanpassing in 2007. Een jaar geleden zijn er nieuwe, nog strengere eisen voorgesteld en onlangs door de eerste goedkeuring gekomen. De definitieve beslissing volgt in de loop van 2013.

De Europese Unie wil strengere geluidsnormen voor auto´s, bussen en vrachtwagens. Het zou gaan om een beperking van het totale geluid (zowel aandrijfgeluid als rijgeluid) van 2 decibels in een eerste stadium en nog eens 2 decibels drie jaar later. De eerste aanpassing zou doorgevoerd worden twee jaar na de goedkeuring van de richtlijn door de Europese lidstaten. Dat is sneller dan autofabrikanten hun modellen vernieuwen, maar het is onduidelijk of de richtlijn ook geldt voor reeds bestaande producten. Het gros van de richtlijnen is in eerste instantie slechts van toepassing op nieuw gelanceerde modellen.

25% stiller
Omdat geluid gemeten wordt volgens een exponentiële schaal, gaat het in totaal over een geluidsreductie van 25%. De Europese commissie wil op deze manier de leefbaarheid en de geluidsoverlast in de steden terugdringen en de leefbaarheid verhogen.
Uit onderzoek blijkt dat de helft van de stedelijke inwoners van Europa regelmatig meer dan 55 dB verkeersgeluid te verwerken krijgt, wat volgens medisch onderzoek schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Een opsplitsing per geluidsbron (auto, bus, tram, voetgangers, vrachtwagens, et cetera) is niet voorgelegd. Wel wordt geformuleerd dat hybrides en elektrische auto´s in de toekomst beter hoorbaar moeten zijn voor voetgangers. Het voorstel is dat deze auto’s uitgerust moeten worden met een artificiële geluidsbron (lees: een luidspreker) omdat ze anders te stil zijn.

Geluidslabel
Eveneens op de wenslijst van de EU staat een label dat bij de aanschaf van de auto moet wijzen op het geluid dat het model produceert. Net zoals dat al het geval is voor het brandstofverbruik en voor banden. Overigens wordt bij het vaststellen van het bandenlabel ook al een geluidsbeoordeling gedaan omdat afrolgeluiden bij moderne wagens de voornaamste bron van rijgeluiden zijn.

Felle kritiek
De vereniging van autoproducenten kan zich best vinden in strengere geluidsnormen en geeft dan ook aan geen beren op de weg te zien om te kunnen voldoen aan de eerste aanscherping. Het is de tweede fase die men als “volstrekt onrealistisch” bestempelt. Die aanscherping brengt onder andere der mate grote onderzoeksinspanningen met zich mee, die beslist zullen leiden tot hogere prijzen voor de consument. En die moet in Europa al zoveel centen neerleggen voor zijn welzijn.
Vrachtwagens en bussen worden overigens in het eerste stadium geacht slechts 1 decibel minder geluid te produceren en de daaropvolgende fase 2 decibels.

Nipte meerderheid
Ondanks felle kritieken heeft het Europese parlement het voorstel van de nieuwe geluidsnormen voor auto’s goedgekeurd, hetzij met een nipte meerderheid van 30 stemmen vóór, 27 stemmen tegen en twee afwezigen. Maar voordat de nieuwe eisen daadwerkelijk kunnen gelden moeten deze eerst nog worden voorgedragen aan de voltallige commissie (maart 2013) en daarna nog door het voltallige parlement. Stemt ook die laatste groep in, dan heeft de autobranche zes jaar de tijd om zich voor te bereiden.

Gerelateerde artikelen

Volkswagen vertelt meer over R Pikes Peak-racer

Autonieuws
Volkswagen vertelt meer over R Pikes Peak-racer
> Artikel lezen

Eerste details vernieuwde Kia Sportage

Autonieuws
> Artikel lezen

Naar deze 5 auto's uit de jaren ’80 verlangen wij terug!

Autonieuws
Naar deze 5 auto's uit de jaren ’80 verlangen wij terug!
> Artikel lezen

Waanzinnige stuurmansweg van € 75 mln loopt… dood

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe BMW 3-serie verliest camouflage

Spyshots
Nieuwe BMW 3-serie verliest camouflage
> Artikel lezen

Analyse: autonome auto blijkt gat in de advertentiemarkt

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.