Autonieuws

Nieuwe Audi Allroad Quattro

In Detroit presenteert Audi een conceptcar die een voorbode is van de nieuwe Allroad Quattro. De Allroad Quattro Concept is gebaseerd op de Audi A6 Avant, voorzien van moderne technieken en een nagelnieuwe 4.0 V8 TDI.

Net als zijn voorganger is ook deze nieuwe Allroad Quattro gebaseerd op de A6 Avant. Dat zorgt ervoor dat de auto zowel uiterlijk als onderhuids veel zaken deelt met de Avant. Aan het exterieur is dit duidelijk te zien aan de vorm van de carrosserie, de grille, koplampen en achterlichten. Uiteraard zijn deze voor de conceptcar veranderd en zo zijn de koplampen en achterlichten opgebouwd uit LED-lampen en is de grille in een zilveren kleur gespoten waardoor deze extra opvalt. In het interieur is op de kleurstelling en de gebruikte materialen na nauwelijks verschil te zien met de A6 (Avant).
 
Adaptive Air Suspension
De Allroad Quattro meet 4,93 meters in lengte en is 1,89 meter breed. De bodemvrijheid is standaard 160 mm maar te verhogen tot 210 mm. Dit is te danken aan het ´Adaptive Air Suspension´ wat een combinatie is van luchtvering en elektronisch geregelde dempers. Zowel in het terrein als op de verharde weg moet dit zorgen voor een optimale wegligging en instelling van vering en dempers.
 
Nieuwe 4.0 liter V8
In het vooronder van de Allroad Quattro heeft Audi een compleet nieuwe V8 gehangen. De 4.0 liter V8 TDI is uitgerust met common rail injectie en piezo injectoren voor een nauwkeurige inspuiting. De V8 levert een vermogen van 286 pk maar nog belangrijker, een koppel van maar liefst 650 Nm. Dit koppel is beschikbaar tussen de 1.600 en 3.000 toeren per minuut. Aan deze motor is een zestraps automaat gekoppeld welke het vermogen via een centraal differentieel overbrengt op alle vier de wielen. Dat de Allroad Quattro behoorlijke prestaties moet kunnen leveren is wel duidelijk. In 6,4 seconden sprint de auto naar 100 km/h en de topsnelheid is begrensd op 250 km/h. Ondanks deze knappe prestaties voldoet de motor als eerst V8 dieselmotor aan de strenge EU4-eisen.
 
Voorsprong door techniek
Het merk dat als slogan ´Voorsprong door techniek´ gebruikt moet dat in de praktijk natuurlijk wel waar maken. Mede om die reden komt Audi met een aantal moderne technieken die debuteren op de Allroad Quattro. Eén van die zaken is ´Audi Road Vision´. Dit systeem is voorzien van een sensor die naar de weg ´kijkt´. Aan de hand van het oppervlakte en de conditie van de weg worden er gegevens doorgestuurd naar de boordcomputer (MMI) en de ESP. Zo kan er op tijd worden ingegrepen of gewaarschuwd wanneer het wegdek erg slecht is er of er bijvoorbeeld gladheid optreedt. Voor wie buiten z´n baan raakt zonder daarbij op te letten wordt gewaarschuwt door de ´Audi Lane Assist´. Dit systeem, dat waarschuwt middels een trilling in het stuur, is bekend van onder andere Citroen en Infiniti. Geleend van hun Volvo is het ´Audi Side Assist´ systeem. Met behulp van radars wordt de zijkant en achterkant van de auto in de gaten gehouden. Wordt de Allroad Quattro ingehaald dan wordt je als bestuurder gewaarschuwd middels lampjes in de buitenspiegel.
 
Productie nagenoeg zeker
Audi doet nog geen uitspraken over de toekomst van de Allroad Quattro. Wel laat men weten dat de technologie die gepresenteerd wordt in deze conceptcar in de nabije toekomst terug te vinden zal zijn in productiemodellen van Audi. Naar alle waarschijnlijkheid zal de nieuwe Allroad Quattro over niet al te lange tijd in productie gaan op basis van de in Detroit gepresenteerde concept.

Gerelateerde artikelen

Pure finetuning: de vernieuwde Audi A6-lijn

Autonieuws
Vernieuwde Audi A6-lijn
> Artikel lezen

Maak kennis met de nieuwe Audi A6 Allroad

Autonieuws
Maak kennis met de nieuwe Audi A6 Allroad
> Artikel lezen

Vernieuwde Audi A6 Allroad geprijsd

Autonieuws
Vernieuwde Audi A6 Allroad geprijsd
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.