Autonieuws

Auto van het Jaar 2013: de 8 finalisten

Niet zeven finalisten zoals normaliter het geval is, maar acht auto’s strijden in de laatste ronde om uiteindelijk bekroond te worden tot Auto van het Jaar 2013. Dit zijn de kanshebbers.

De reden dat er, net als in 2008, acht finalisten meedingen om Auto van het Jaar te worden is omdat plek 7 wordt ingevuld door twee auto’s met evenveel toegekende punten. Wanneer dit voorkomt voegen de juryleden namelijk een extra auto toe aan de finalistenlijst.

De finalisten
Begin maart, aan de vooravond van de Autosalon van Genève, zal bekend gemaakt worden welke auto zich de opvolger van de Opel Ampera/Chevolet Volt mag noemen. En dat wordt Ford B-Max, Hyundai i30, Mercedes-Benz A-Klasse, Peugeot 208, Renault Clio, Subaru BRZ/Toyota GT86, Volkswagen Golf of Volvo V40. Dit is overigens de shortlist in alfabetische volgorde. Na iedere stemronde worden de kaarten weer opnieuw geschud, dus een favoriet is feitelijk nog niet aan te wijzen.

Opmerkelijke afvallers
Bij (potentiële) winnaars horen automatisch verliezers. En dat zijn er maar liefst 28, waarvan sommige verrassend zijn afgevallen zoals de Opel Adam, de Mazda6 en Skoda Rapid/Seat Toledo. Ook de Kia Cee’d is een opmerkelijke afvaller, en wel omdat zijn technisch identieke zustermodel, de Hyundai i30, het wel tot finalist heeft weten te schoppen. Bovendien wordt de Cee’d veelal boven de i30 geprezen vanwege zijn design, één van de criteria van de jury. Tot de andere criteria behoren: comfort, veiligheid, verbruik, rijeigenschappen, prestaties, functionaliteiten en milieuvriendelijkheid. Maar ook op het gebied van technische innovatie en prijs/kwaliteitsverhouding zijn belangrijke punten te scoren.

Gerelateerde artikelen

BMW België geeft primeurtje weg bij online configurator 8-serie

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Skoda Octavia (Combi) naar buiten

Spyshots
> Artikel lezen

Zo combineren échte mannen werk en privé

Autonieuws
Zo combineren échte mannen werk en privé
> Artikel lezen

Veramerikaanste Toyota Camry lost Avensis af

Autonieuws
> Artikel lezen

Roadtripp'n doe je het beste met deze auto's als metgezel

Autonieuws
Roadtripp'n doe je het beste met deze auto's als metgezel
> Artikel lezen

BMW M2 Competition komt nog harder feestvieren

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.