Autonieuws

Ook november 2012 toont sterke verkoopdaling

De verkoopcijfers van de maand november zetten de dalende trend voort. Afgelopen maand werden er 26 procent minder auto’s op kenteken gezet dan in dezelfde periode vorig jaar.

In absolute aantallen praten we over 30.247 nieuwe personenauto’s. Dat zijn er maar liefst 10.835 minder dan de 41.082 die de Nederlandse autodealers in november 2011 wisten te registreren. Het totale aantal van 2012 komt daarmee op 484.222 stuks waarmee we een daling van 10 procent laten zien ten opzichte van 2011. Schokkend? Nee, helemaal niet. Vorig jaar was immers een recordjaar, nog niet eerder werden er deze eeuw meer nieuwe auto’s verkocht dan in 2011. En daarmee is de daling van 10 procent dit jaar dan ook maar relatief.

De top 5 van november 2012
Dat betekent echter niet dat de autodealers de champagnekurken laten knallen. Het is namelijk overal beknibbelen. Wie het beste scoorden in november waren Renault (3.976 stuks), Volkswagen (3.152), Peugeot (2.997), Opel (2.092) en als afsluiter van de top vijf Citroen (2.090). Bij de modellen zien we op de eerste plaats de Mégane (3.011) gevolgd door de Focus (1.325) en de Volkswagen up! (1.241). Stuk voor stuk modellen die goed scoren dankzij hun gunstige bijtelling.

De verliezers
Met nog maar één maand te gaan kunnen we al redelijk goed een balans opmaken. Het lijkt er op dat Volkswagen opnieuw met de winst aan de haal zal gaan. En ditmaal niet met een magere winst, maar een flinke. Om één duidelijk reden: de up! Daarvan zijn er al ruim 12.000 verkocht! Het forse verlies dat de Polo heeft geleden wordt daarmee ruim gecompenseerd. Verliezen zien we ook aan de kant van Dacia die ruim halveerde wegens de ingezakte belangstelling voor de Sandero en Duster. Fiat doet het ook nog steeds onverminderd slecht waarbij de Punto halveerde wat verkoopaantallen betreft en ook de 500 en Panda minder populair zijn dan vorig jaar. Honda moest ondanks de nieuwe Civic flink inleveren op dat model en zag over de gehele linie een daling van ruim 40 procent. Lopen we de lijst verder naar beneden dan zien we bij Kia nog altijd een dikke plus, dankzij met name de nieuwe Rio. Met de nog maar recent gelanceerde nieuwe Cee’d kan dat volgend jaar alleen nog maar beter worden. Mitsubishi zag de verkopen ook bijna halveren en is duidelijk toe aan vers bloed. Of de vernieuwde ASX en Mirage het stokje van de vorige ASX en Colt over kunnen nemen is echter de grote vraag. Peugeot moest tevens 15 procent inleveren en zag vooral de 107 inzakken.

Gerelateerde artikelen

Porsche 911 GT3 RS 'vliegt' over de Ring in 6:56,4

Autonieuws
> Artikel lezen

Citroen C4 Aircross mogelijk te koop bij AliExpress

Autonieuws
> Artikel lezen

Afrojack & co nemen eerste 'Nederlandse' Ford GT in ontvangst

Autonieuws
> Artikel lezen

Hoe gaaf! Iemand heeft een Porsche 917K als daily driver

Autonieuws
> Artikel lezen

Mercedes-Maybach Ultimate Luxury Concept lekt uit

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.