Autonieuws

´BMW M235i krijgt 4-cilinder, 4 deuren en FWD´ Wat?!

De BMW 1-serie M Coupé was een aangename verrassing voor ons en een schot in de roos voor BMW (M). Logisch dat er een opvolger staat gepland. Echter de M-divisie is nog in dubio of ze deze M235i voor- of achterwielaandrijving moeten meegeven. Vrijwel vast staat de beschikking over een hitsige viercilinder. Wat?!

Autocar, dat uitvoerig met een insider binnen BMW M GmbH sprak over de spirituele opvolger van de bejubelde 1-serie M Coupé, maakt ons aan het schrikken. Voorwielaandrijving voor een M-model is niet iets dat je wilt horen als aanhanger van serieuze rijdersauto´s. De overstap van BMW naar een dergelijke structuur was - voor de fijnproevers - al moeilijk genoeg te verkroppen. BMW M is naar verluidt nog in dubio, maar het denkt wel serieus na om de snelste 2-serie (de volgende generatie tweedeurs 1-serie) aandrijving op de voorwielen mee te geven. Waarom? Heel simpel, omdat het kosten/baten-verhaal hiervan gunstiger uitpakt. Bovendien wil de performancedivisie van BMW bereikbaarder worden voor een groter publiek. Aangezien de M3, en zodoende ook de M5 en M6, steeds duurder zijn geworden, wordt het draagvlak om het hoofd boven water te houden steeds lastiger. Ook al vinden M’s nog steeds gretig aftrek, vooral in China en Amerika, kan het tij zomaar keren en dat wil het bedrijf voor zijn door op goedkopere paarden te wedden. En goedkoper produceren kan vanaf heden, nu BMW haar nieuwe UKL-platform heeft gepresenteerd.

Vier portieren
Een andere reden dat BMW M nadenkt over een voorwielaangedreven M235i is omdat hij ook een praktisch tintje moet bevatten. En de structuur voor achterwielaandrijving slokt binnenruimte op. Weer een ander argument is om concurrerend te blijven aan Audi en Mercedes die allebei een compacte preformance-sedan in de pijplijn hebben. Bij de eerste is dat de S3 Sedan en bij de andere de CLA 45 AMG. Mogelijk komt de M235i er zodoende ook met vier deuren. Dat laatste is BMW M overigens niet vreemd gezien de M5, maar ook de M3 was er ooit als sedan.

Verwarrend
Officieel staat de modelnaam M235i overigens nog niet vast, maar het is nu al een aanduiding die nogal voor verwarring zorgt. Het model is volgens BMW M een soort opvolger van de ‘1M’, die – ondanks dat de naam niet helemaal historisch verantwoord is – in hetzelfde straatje woont als de M3. Maar de M235i krijgt niet alleen (mogelijk) de beschikking over voorwielaandrijving, ook zal er geen zes-in-lijn onder de kap vandaan klinken. Zowel de 1M als de M135i beschikken wel daarover. Nee, om zo kostenbesparend mogelijk te produceren heeft BWM M zijn zinnen gezet op een zwaar opgevoerde N20-krachtbron, de viercilinder turbobenzinemotor die in de 128i ligt en daarin 258 pk levert. Schrale troost is dat BMW M er op z’n minst 300 pk uit wil persen. Ze zullen wel moeten, willen ze meetellen. Dikke kans namelijk dat de directe concurrentie tegen de 350 pk aanhikt. Meer over de M235i zullen we vast nog vernemen. Men verwacht de auto immers niet eerder dan halverwege 2015. Ondertussen kan BMW nog bij zinnen komen. Dat laatste was een hint.

Gerelateerde artikelen

Prijskaartjes voor vernieuwde BMW 2-serie Coupé & Cabrio

Autonieuws
Prijskaartjes voor vernieuwde BMW 2-serie Coupé & Cabrio
> Artikel lezen

BMW M2 Competition komt nog harder feestvieren

Autonieuws
> Artikel lezen

Prijskaartjes voor vernieuwde BMW 2-serie Coupé & Cabrio

Autonieuws
Prijskaartjes voor vernieuwde BMW 2-serie Coupé & Cabrio
> Artikel lezen

Internet is BMW M2 Competition te snel af

Autonieuws
> Artikel lezen

Opleukerij: M Performance Parts voor BMW M2 Competition

Autonieuws
> Artikel lezen

Hint deze BMW M2 Concept naar terugkeer CSL-naam?

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.