Autonieuws

Snelheidsrecord voor de Toyota Prius

Toyota heeft met een speciale Prius het snelheidsrecord voor hybrideauto´s gebroken. Technici van Toyota hebben de auto uiteraard stevig aangepast om het record van dik 210 km/h te kunnen breken.

Op de Bonneville zoutvlakte in Utah, waar het dik 35 graden was, heeft de Toyota Prius Landspeed het hoofd koel weten te houden om een recordpoging te breken. Het landsnelheidsrecord voor hybrideauto´s is hier door de Prius neergezet met een snelheid van 130,8 mph ofwel 210,6 km/h.
 
Standaard Hybrid Senergy Drive systeem
Hiervoor is uiteraard geen compleet standaard Prius gebruikt. De Prius Landspeed werd door technici van Toyota Motorsport USA op diverse vlakken aangepast. Zo is de eindoverbrenging aangepast van 4.32:1 naar 3.2:1 en werd er een speciale koeling voor de transmissie gemonteerd. Tussen de ritten door is ijs toegevoegd om het ´hoofd´ koel te kunnen houden. Verder heeft Toyota het voltage van de omvormer aangepast en levert die 550 in plaats van 500 volt. Het Hybrid Senergy Drive systeem, een combinatie van een 1.5 liter benzinemotor en een elektromotor, is in originele staat gebleven.
 
26 inch velgen!
Om gewicht te besparen is het interieur van de Prius compleet gestript, maar er is wel een veiligheidskooi gemonteerd. De auto is bijna 15 cm verlaagd om de aërodynamica te verhogen. De speciaal ontwikkelde velgen en banden (GoodYear) hebben vóór een maat van maar liefst 26 inch en achter 25 inch.
 
Nu al een legendarische auto
Tijdens de Detroit Motorshow zal Toyota de Prius Landspeed aan het publiek tonen en opnieuw laten zien waartoe Toyota met de Prius in staat is. Eerder al liet Toyota een Prius GT zien en bovendien is het de eerste hybrideauto die de Sun to Red Sea Rally (5.000 mijl) heeft uitgereden. Dit jaar kreeg de Prius tevens de titel ´Auto van het Jaar 2005´ uitgereikt en dat is nog maar een kleine greep uit de prijzenkast van de auto.

Gerelateerde artikelen

Euro NCAP stelt strengere veiligheidseisen

Autonieuws
> Artikel lezen

Toyota Prius Plug-In Hybrid nu met specs en prijs

Autonieuws
> Artikel lezen

Toyota Prius nu ook weer als Plug-in Hybrid

Autonieuws
Toyota Prius nu ook weer als Plug-in Hybrid
> Artikel lezen

Toyota Prius by Wald: let it snow, let it snow

Tuning & styling
> Artikel lezen

Nieuwe Toyota Prius is er vanaf € 29.995,-

Autonieuws
> Artikel lezen

Verbruik en richtprijs nieuwe Toyota Prius bekend

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.