Autonieuws

Superexclusieve Bentley Arnage Limousine

Bentley heeft bekend gemaakt dat de Arnage Limousine in productie zal worden genomen. Van de exclusieve Arnage Limousine zullen slechts 20 stuks worden gebouwd. Er is geen optielijst, de klant bepaalt exact hoe de auto zal worden gebouwd.

Tijdens de Salon van Genève, in maart 2004, presenteerde Bentley de Arnage Limousine. De auto is geheel ontwikkeld door de speciale Mulliner afdeling van het Britse merk. In Genève stond de Arnage Limousine nog als een conceptcar en werden de reacties van potentiële klanten afgewacht. Die reacties kwamen en waren zo positief dat Bentley heeft besloten de auto in productie te nemen. Om de Arnage Limousine superexclusief te houden worden er slechts 20 stuks geproduceerd waarvan nummer 1 al als een demo zal worden gebruikt voor onder andere fotomateriaal en als ´showroommodel´ bij de fabriek in het Engelse Crewe.
 
De klant bepaalt de optielijst
Zoals gezegd is de auto volledig ontwikkeld door Mulliner, de speciale afdeling van Bentley die zich bezighoudt met bijzondere modellen en exclusieve aanpassingen. Als klant heb je de mogelijkheid om de auto compleet naar eigen wens samen te stellen. Bentley heeft geen optielijst of standaard kleurenprogramma maar men begint met een ´blank canvas´ die in overleg volledig opgebouwd wordt. Als klant krijg je een speciaal team van ontwerpers en persoonlijke verkopers om je heen om je te helpen met het uitzoeken van je kleuren, opties, materialen en om de communicatie met de fabriek goed te laten verlopen. Bentley geeft aan dat de mogelijkheden zover reiken als de wensen van de klant en dat komt er op neer dat praktisch alles mogelijk is. Daarbij moet je al niet meer denken aan een speciale soort bekleding of kleur maar ook opties als een elektrische instelbare voetsteun, een DVD entertainment systeem, plasma TV´s, een bar, sigarenhouder, koelkast, computer met internet, fax of bijvoorbeeld een volledig glazen dak dat in gradaties elektrisch te tinten is. Ook is het mogelijk de auto volledig te bepantseren zodat deze bestand is tegen kogels. Eigenlijk zijn er zoveel mogelijkheden dat wij die niet eens kunnen bedenken. Klanten die een auto als deze kopen hebben zeer bijzondere en specifieke wensen en daar zal Bentley aan voldoen. Dit maakt elke Arnage Limousine tot een exclusieve auto want elke klant heeft andere wensen en een andere smaak.
 
6.000 productieuren

Afhankelijk van de wensen van de klant zullen de medewerkers in de Bentley-fabriek zo´n 6.000 manuren nodig hebben om de Arnage Limousine in elkaar te zetten. Als je dit vergelijkt met een standaardproduct, dat binnen enkele uren volledig in elkaar geschroefd is, mag meteen duidelijk worden om wat voor bijzondere en exclusieve auto we hier praten.
 
Ruim 45 cm langer
In het interieur is veel ruimte. Als basis voor de Arnage Limousine heeft de Arnage R als donor gediend. Met een wielbasis van 3.566 mm is de Arnage Limousine de naam Limousine wel waard. In totaal is de auto zo´n 450 mm langer dan z´n broertje de Arnage R. Deze extra ruimte moest wel op een mooie en nette manier in de auto verwerkt worden en geen inbreuk doen aan de lijnen van de Arnage zoals dit wel het geval was bij de vorige generatie van de Arnage Mulliner Limousine (zie ook de fotoreportage). Zodoende heeft Bentley de voorportieren met 50 mm, de achterportieren met 200 mm en de D-stijl met 200 mm verlengd. Deze verlenging is geheel met de hand gebeurd. De extra dikke D-stijl heeft niet alleen ruimte als voordeel maar zorgt er tevens voor dat je als passagier veel privacy en veiligheid hebt doordat je achter de D-stijl zit en niet achter het raam.
Omdat de Arnage R als donor heeft gediend is ook de motor van deze auto overgenomen. Het gaat hier om een 6.75 liter V8 met een vermogen van 400 pk en een koppel van 835 Nm. Een sprintje naar 100 km/h moet binnen 6,7 seconden geen probleem zijn.
 
Peperduur

Bentley begint de productie van de Arnage Limousine in februari 2005. In Engeland beginnen de prijzen bij £ 270.000,- maar in die prijs is geen rekening gehouden met specifieke wensen en die zullen er zeker komen. Dat komt neer op € 394.000,- exclusief belastingen. Reken daar bijna 180.000 euro aan BPM en een dikke 74.000 euro aan BPM bovenop en in Nederland zal de Arnage Limousine zo´n € 645.000,- moet kosten.

Gerelateerde artikelen

Ere aan de Le Mans overwinningen van Bentley

Autonieuws
Ere aan de Le Mans overwinningen van Bentley
> Artikel lezen

Naim audiosystemen voor Bentley

Automultimedia
Naim audiosystemen voor Bentley
> Artikel lezen

Topklasse: Bentley Arnage Limousine

Autonieuws
Topklasse: Bentley Arnage Limousine
> Artikel lezen

Nieuwe Bentley Arnage geïntroduceerd

Autonieuws
Nieuwe Bentley Arnage geïntroduceerd
> Artikel lezen

Sneller dan de trein: Bentley Arnage Blue Train

Autonieuws
Sneller dan de trein: Bentley Arnage Blue Train
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.