Autonieuws

Sportieve SUV: Mazda MX-Crossport

Op de Detroit Autoshow zal Mazda indruk maken met de MX-Crossport. De MX-Crossport is een crossover die het meest neigt naar een SUV. Mazda zal de MX-Crossport eind 2005 al in productie nemen.

De MX-Crossport is, zoals gezegd, een crossover die het meest neigt naar een SUV. Dat is duidelijk te zien aan het exterieur. De auto staat hoog op de poten, heeft een hoge carrosserie maar tegelijk is de auto ook zeer dynamisch. Voor een SUV ziet de MX-Crossport er sportief uit en dat was ook Mazda´s bedoeling. Bij de ontwikkeling was het de bedoeling om een crossover te ontwikkelen die de huidige crossover en SUV overtreft als het om rijeigenschappen gaat. Bijzonder is de lijn die onder de portierramen doorloopt. Tussen de B- en C-stijl knikt de lijn een keer. Aan de voorkant zien we een herkenbare Mazda-look en tevens ook een nieuwe designrichting van Mazda.
 
Compacte SUV
Met een lengte van 4,63 m, een breedte van 1,93 m en een hoogtevan 1,63 m is de MX-Crossport wel net zo lang en breed als een gemiddelde SUV maar veel lager. In combinatie met de lange wielbasis (2,96 m) maakt dit de conceptcar tot een dynamische auto. De grote wielen (275/45 R20) maken de dynamiek compleet.
 
Hypermodern interieur
De MX-Crossport moet ruim plaats bieden aan vier volwassenen. Bijzonder zijn de ‘zwevende’ stoelen: elke stoel is bevestigd aan de bodem via één enkel, centraal bevestigingspunt en is te bedienen via een ‘monorail’-systeem in de vloer. Als de individuele achterstoelen worden ingeklapt ontstaat een vrijwel vlakke laadvloer die voldoende ruimte biedt en bovendien makkelijk toegankelijk is. Het dak van de MX-Crossport is vrijwel geheel van glas en met een druk op de knop te veranderen van helder tot doorschijnend wit glas. Hierdoor kun je makkelijk de mate van lichtinval aanpassen. De versnellingspook verdiend ook extra uitleg. De bedieningshandle voor de versnellingsbak beschikt over twee verschillende posities: één voor de stand ‘automaat’ en één voor de stand ‘handgeschakeld’. In de stand ‘automaat’ wordt de handle naar voren neergeklapt en ligt plat in de middenconsole. De bestuurder kan de gewenste keuze maken (rijden, achteruit, parkeren) door simpelweg op de daarvoor beschikbare knoppen te drukken op de handle.
In de stand voor de handgeschakelde bediening wordt de handle rechtop gezet en kan dan gebruikt worden als een op/neer schakelaar om onder het rijden zelf de versnelling te kiezen. Je moet het maar bedenken!
 
Futuristisch ‘Three Panel Display’ systeem
De MX-Crossport heeft een multifunctioneel informatiedisplay en entertainment systeem aan boord. Dit zogenaamde ‘Three Panel Display’ omvat een enigszins bolvormige display met touch screen bediening in het midden van de centrale console, direct rechts van het stuurwiel, het ‘bedieningspaneel’, een tweede ‘status monitor’ daarboven en meer naar rechts een derde ‘entertainment monitor’, recht tegenover de passagier naast de bestuurder.
Dit ‘Three Panel Display’ systeem omvat meerdere functies die de bestuurder ondersteunen tijdens het rijden, zoals diagnoses tijdens het starten, veiligheidsinstructies, het tonen van blinde hoeken, parkeerhulp, satellietnavigatie en informatie voor noodgevallen. Daar bovenop bevat het systeem ook alle functies van het audio-systeem en de climat control en is er de mogelijkheid om e-mails te zenden en te ontvangen en gebruik te maken van het internet.
Het derde element van het ‘Three Panel Display’ systeem, de entertainment monitor, is ontworpen om de rij-sensatie bij de passagier voorin te versterken middels een ‘virtual view’ vanaf de bestuurdersplek. Door gebruik te maken van een LCD-scherm met de unieke afmetingen van 365 mm x 80 mm (15”) en vijf camera’s biedt deze monitor vier unieke beelden van de weg: gezien vanuit de bestuurder, vanaf het voorwiel, vanaf een zeer laag punt boven de weg en vanaf het achterwiel.
Het beeld vanaf de bestuurder biedt daarbij een weergave in real time van de drie meters in het instrumentenpaneel. In de modus ‘Front Wheel View’ wordt het scherm gevuld met beelden van drie camera’s, die vanuit de bestuurder en twee in de beide buitenspiegels. Dit levert een beeld op dat te vergelijken is met dat van een racespel op de computer.
De entertainment monitor kan ook gebruikt worden als beeldscherm voor de DVD-speler voor de passagier voorin tijdens langere ritten.

Verenigde Staten
De MX-Crossport is speciaal ontwikkeld voor de Verenigde Staten. Officieel is nog niet bekend gemaakt dat de MX-Crossport ook in productie gaat maar het is wel te verwachten. In Europa zal het nog wel wat langer duren voor de MX-Crossport als productiemodel arriveert.

Gerelateerde artikelen

Prijskaartjes voor vernieuwde Mazda6

Autonieuws
Prijskaartjes voor vernieuwde Mazda6
> Artikel lezen

Bedenker Mazda's rotatiemotor overleden

Autonieuws
Bedenker Mazda's rotatiemotor overleden
> Artikel lezen

Bijgepunte Mazda CX-3 comfortabeler en stiller

Autonieuws
> Artikel lezen

Gefacelifte Mazda6 Sportbreak debuteert in Genève

Autonieuws
Gefacelifte Mazda6 Sportbreak debuteert in Genève
> Artikel lezen

Mazda CX-5 is Occasion van het Jaar 2018

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.