Autonieuws

De nieuwe Volkswagen Passat

Dit is de langverwachte nieuwe Volkswagen Passat. Hij debuteert op de Salon van Genève en zal tegelijkertijd bij de dealers staan. De nieuwe Passat is modern, chique en heeft zelfs een beetje weg van de Phaeton.

Al meer dan 13 miljoen Passat´s zijn er in de afgelopen decennia verkocht. In 1997 presenteerde Volkswagen de huidige generatie van de Passat die tussendoor nog eens een facelift heeft gehad. Zeven jaar later werd het dan toch echt tijd voor een nieuwe generatie. De concurrentie heeft in die tijd haar modellen op scherp gezet en dus werd het voor Volkswagen ook weer tijd om met een nieuw model te komen.
 
Het nieuwe gezicht van Volkswagen
Op het eerste gezicht ziet de nieuwe Passat eruit als een chique auto en is enig verwantschap met de Audi A6 niet te ontkennen. Ook van de Phaeton zijn delen terug te zien en de conceptcars Concept C en Concept R zijn nauw verwant met de Passat. Met name de voorkant (grille en koplampen) verwijzen naar die studiemodellen. Volkswagen laat dan ook weten dat dit de toekomstige Volkswagen-modellen zal kenmerken.
 
Flink gegroeid
Ten opzichte van zijn voorganger is de Passat flink gegroeid. De lengte nam met 62 mm toe tot 4,77 m, de breedte met 74 mm tot 1,82 m en de hoogte met 10 mm tot 1,47 m. De wielbasis groeide 6 mm tot 2,71 m en de kofferruimte heeft nu 90 liter meer inhoud waarmee er totaal 565 liter in de Passat te stouwen is. Al deze toegenomen maten moeten resulteren in een riante ruimte in het interieur, iets waar bij de vorige Passat (met name achterin) nog weleens wat over te klagen viel.
 
Zes motoren met directe injectie
Zoals bij (bijna) elke Volkswagen het geval is krijgt ook de Passat de beschikking over een hele serie motoren. Zes van de zeven motoren zijn voorzien van directe injectie. De benzinemotoren zijn leverbaar in 102 pk, 115 pk, 150 pk en 200 pk. Compleet nieuw voor de Passat is de 250 pk sterke 3.2 liter V6. Diesels zijn er in de vorm van een 105 pk, 140 pk en een 170 pk sterke motor voorzien van een dieselpartikelfilter. De motoren kunnen gekoppeld worden aan handgeschakelde vijf- en zesversnellingsbakken, een zestraps automaat of de DSG-versnellingsbak. Later zal er ook de keuze zijn voor een 4Motion vierwielaandrijving.
 
Moderne technologie
Technologische heeft Volkswagen een flinke stap gedaan. De Passat is voorzien van moderne technieken die in sommige gevallen bijna alleen voorkomen in het hogere segment. De Passat is uitgerust met een elektronische parkeerrem die met een druk op de knop is in en uit te schakelen. Tevens maakt dit de hellingproef gemakkelijker. Keyless entry maakt instappen en wegrijden gemakkelijker en automatic distance control houdt automatisch voldoende afstand tot je voorganger. Optioneel is er een telefoonunit te installeren die werkt met Bluetooth. Op het scherm is dan het telefoonboek van je eigen telefoon zichtbaar en kun je bovendien zien wie je belt. Voor de veeleisende audioliefhebber heeft Volkswagen een 600 Watt audiosysteem ontwikkeld dat is voorzien van een navigatiesysteem, DVD-speler, radio, CD-speler en natuurlijk een set goede speakers. Echt gericht op de zakelijke rijder is de 230 Volt stroomaansluiting waarmee je bijvoorbeeld je laptop op kunt laden. Bi-Xenon koplampen kunnen ook de bochten verlichten.
 
Stapje hoger?
Duidelijk mag zijn dat Volkswagen niet voor niets lang op de nieuwe Passat heeft laten wachten. De auto is nu dan ook meteen voorzien van de meest moderne technieken en technologieën. Hiermee mag de concurrentie de borst wel nat maken en lijkt het wel of Volkswagen een stapje hogerop wil met de Passat. Op de Salon van Genève, maart 2005, debuteert de nieuwe Passat. Ongeveer tegelijkertijd zal de auto ook al bij de dealer staan.

Gerelateerde artikelen

Dynaudio klinkt Volkswagen Passat als muziek in de oren

Automultimedia
Dynaudio klinkt Volkswagen Passat als muziek in de oren
> Artikel lezen

Zuinige Passat 1.6 TDI BlueMotion te bestellen

Autonieuws
> Artikel lezen

Dit kost de Volkswagen Passat GTE (7%)

Autonieuws
Dit kost de Volkswagen Passat GTE (7%)
> Artikel lezen

190 pk en 20% bijtelling voor Volkswagen Passat

Autonieuws
190 pk en 20% bijtelling voor de Passat
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.