Autonieuws

Audi brengt R18 TDI naar de openbare weg

Audi is ongenaakbaar tijdens de 24 Uren van Le Mans en wil dit graag overhevelen naar de openbare weg om er een imagoverhogend slaatje uit te slaan. De fabrikant is daarom aan het onderzoeken of er de mogelijkheid bestaat om de R18 TDI – weliswaar in een andere vorm – op de markt te brengen.

Wat Audi volgens ons het liefst wil is de TDI Hybrid-aandrijflijn uit de R18 takelen en deze in een gloednieuw te ontwikkelen topmodel planten. De hoofdmotor van die winnende Le Mans-racer is echter een V6, terwijl Audi zijn pijlen richt op een achtcilinder. Roepen dat Audi ook nog een kant-en-klare V12 TDI heeft liggen heeft geen zin, want daar wil de directie niet aan. Die twaalfcilinder, ooit al eens gepresenteerd in de R8 V12 TDI als experiment, zou te zwaar zijn en daarnaast te veel koppel genereren voor bestaande transmissies.

Vliegwiel
De eerste stappen zijn al gezet naar de realisatie van de nieuwe diesel-sportwagen die boven de R8 gepositioneerd zal worden. Zo heeft Audi onlangs bij zustermerk Bentley aangeklopt om daar het prototype van de V8-diesel (primair bedoeld voor de Flying Spur) op te halen voor nader onderzoek.
Of Ingolstadt ook een bezoek heeft gebracht aan Porsche voor de aandrijflijn van de 911 GTR Hybrid is niet bekend. Audi ziet een aandrijflijn met een soortgelijk vliegwielsysteem in hun toekomstige supersporter in ieder geval wel zitten. Zo’n systeem ‘zuigt’ namelijk een gigantische hoeveel elektrisch energie op, om dit vervolgens (in bochten) weer uit te spugen waardoor een maximale uitacceleratie wordt bereikt.

Gerelateerde artikelen

Met hoeveel limogeweld zal de nieuwe Audi S8 ons verblijden?

Spyshots
> Artikel lezen

Geen opvolger, wel nog een facelift voor Audi R8

Spyshots
> Artikel lezen

En zo is de nieuwe Audi A1 ineens nagenoeg stickerloos

Spyshots
> Artikel lezen

'Audi TT Roadster en A5 Cabrio eruit, A4 Cabrio er weer in'

Autonieuws
Audi TT Roadster en A5 Cabrio eruit, A4 Cabrio er weer in
> Artikel lezen

Hoog instappen in nieuwe Audi A6 Limousine

Autonieuws
> Artikel lezen

Prijs elektrische Audi e-tron bedraagt...

Autonieuws
Prijs elektrische Audi e-tron bedraagt...
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.