Autonieuws

Mercedes G-klasse van 2025 is bad ass

Al zal dat niet meer in z’n huidige vorm zijn, geen autofanaat die niet hoopt dat de iconische G-klasse er over tien à twintig jaar van nu nog is. Ook Mercedes wil niets liever dan dit en om alvast vooruit te lopen op de zaken heeft men een designwedstrijd gehouden over hoe de G van 2025 eruit zou moeten zien. De radicale Ener-G-Force ging met de winst aan de haal.

De Mercedes Ener-G-Force is ontsprongen uit de Los Angeles Design Challenge 2012 als aanloop naar de autoshow die over twee weken in die Amerikaanse metropool van start zal gaan. Er zijn twee uitvoeringen, de zogenoemde “Highway Patrol Vehicle 2025”, een digitale visualisatie van de politieauto van de toekomst, en een burgeruitvoering. Dat laatste moet je niet al te letterlijk nemen want zeg nu zelf, de Ener-G-Force is monsterlijk!

Utopia
De wereld van 2025 ziet er volgens de ontwerper van de Ener-G-Force niet eens zoveel anders uit dan nu, maar er worden wel heel andere eisen gesteld. Ook aan auto’s. Ze moeten tot alles in staat zijn, zorgeloos hun inzittenden transporteren, over ieder terrein kunnen rijden en als het even kan geen druppel benzine of diesel verspillen. Wil de G-klasse in die Utopia ook nog bestaansrecht claimen, dan moet hij hier allemaal aan voldoen. De Ener-G-Force kan dat volgens Mercedes zonder de iconische identiteit van het oermodel te niet te doen.

Waterstof
Het 1:1-schaalmodel dat het merk heeft gebouwd is ook daadwerkelijk gebaseerd op een bestaande G-klasse en zal worden getoond tijdens de Los Angeles Motor Show. Maar daarmee is ook meteen alles gezegd. Zou de Ener-G-Force in productie gaan, dan zou hij aanzienlijk minder wegen dan de huidige G. En om het milieu volledig te ontlasten rijdt de studie op waterstof. Vier elektromotoren in de wielnaaf van ieder wiel zorgen ervoor dat elk afzonderlijk wordt aangedreven en zich desnoods aanpast aan het terrein. Tanks op het dak worden gevuld met ‘gerecycled’ water en vervolgens geleid naar een zogeheten ´hydro-tech converter´ die vervolgens energie opwekt om de brandstofcelmodule te activeren. De opslagruimten voor de gewonnen elektrische energie bevinden zich in – jawel – de zijdorpels. In theorie zou de actieradius zo’n 800 kilometer bedragen.

Gerelateerde artikelen

Mercedes G-Klasse: Icoon kan er weer jaren tegenaan

Autonieuws
Mercedes G-Klasse: Icoon kan er weer jaren tegenaan
> Artikel lezen

Nieuwe Mercedes G-klasse nu ook als G 63 AMG

Autonieuws
Nieuwe Mercedes G-klasse nu ook als G 63 AMG
> Artikel lezen

Brabus 900 One of Ten: G65 brult het uit met 900 pk

Autonieuws
Brabus 900 One of Ten
> Artikel lezen

Zo toeft het binnenin de nieuwe Mercedes G

Autonieuws
> Artikel lezen

Mercedes zwaait G-Klasse W463 uit met Limited Edition

Autonieuws
Mercedes zwaait G-Klasse W463 uit met Limited Edition
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.