Autonieuws

Een standkachel, hoe werkt dat nu eigenlijk?

De winter is een prachtig seizoen, zeker als het flink vriest, maar elke morgen die autoruiten krabben blijft een onprettige bezigheid. Wij waren te gast bij Webasto die ons meenam in de wereld van de standkachel waarmee je het milieu, je motor, maar vooral ook tijd en geld kunt besparen!

Velen kennen de benaming standkachel (ook wel standverwarming genoemd) wel, maar slechts weinigen kennen de details. Want hoe werkt zo´n standkachel nu eigenlijk? En is er meer voordeel dan enkel het feit dat ik mijn autoruiten niet hoef te krabben? Wij leggen het je uit!

Kleine CV-ketel
Feitelijk is een standkachel een soort van kleine CV-ketel in je auto. Hij maakt gebruik van de brandstof (benzine/diesel) van je auto om warmte te genereren. Het koelwater van de auto stroomt vervolgens door de standkachel om zodoende op temperatuur te komen. Vervolgens stroomt de verwarmde vloeistof richting de verwarming van de auto die het interieur op temperatuur brengt. De ventilator blaast vervolgens de warme lucht de auto in waardoor sneeuw en ijs van de ramen smelt, maar ook het interieur lekker warm wordt. Het warme water stroomt vervolgens door naar de motor die hiermee ook voorverwarmd wordt. Vervolgens stroomt het water opnieuw door de standkachel en begint de hele cyclus opnieuw. Terwijl je buurman in de winter zijn ruiten nog ijsvrij maakt, stap jij relaxt in je auto. De tijd die je nodig zou hebben om alle bevroren ruiten van je auto schoon te krabben kun je je nu besparen. Maar behalve dat heb je ook al vanaf de eerste meters dat je wegrijdt een helder zicht. Het opnieuw bevriezen of beslaan van ruiten wordt eveneens voorkomen. Prettig. En veilig!

Beter voor je motor en het milieu
Met de huidige brandstofprijzen is het zaak om zo efficiënt mogelijk om te gaan met dit kostbare sap. Autofabrikanten zetten zich hier enorm voor in, maar een standkachel draagt ook bij. Doordat de motor na de koude start veel sneller op bedrijfstemperatuur is, daalt het brandstofverbruik in de eerste kilometers drastisch. In veel gevallen zelfs zo ver, dat het meerverbruik van de kachel vóór het starten van de motor ruimschoots gecompenseerd wordt tijdens het rijden. Doordat de grootste slijtage van een motor ontstaat direct na de koude start, als de motorolie nog niet voldoende smeert, spaar je je motor en neemt de levensduur toe. Zo bespaar je geld op de korte- én de lange termijn. En als je het niet doet voor het geld, doe het dan voor het milieu! Want door de voorverwarmde motor wordt de uitstoot van schadelijke emissies duidelijk verminderd. Dit geldt voor zowel de benzinemotoren als ook voor de dieselmotoren. Ook het onnodig stationair laten draaien voordat je vertrekt is verleden tijd.

De componenten
Wat komt er nu kijken bij de montage van een standkachel? Uit welke onderdelen bestaat het apparaat eigenlijk? Ten eerst is er natuurlijk de kachel zelf. Die moet op een strategische positie worden gemonteerd zodat deze geen kunststof delen doet laten smelten of de kreukelzone beïnvloedt. Vervolgens moet er vakkundig een extra brandstofleiding worden aangelegd vanaf je brandstoftank naar de standkachel. Webasto benadrukt dat een vakkundige montage daarbij essentieel is en wij kunnen dit enkel beamen. Het zijn zaken waar je niet mee moet klungelen. Wat er ook nodig is betreft een extra koelvloeistofpomp om het koelwater rond te pompen als de motor niet draait, maar de standkachel wel. Een uitlaatsysteem voor de kachel zelf alsook een filter en aanzuigslangen om lucht bij de verbranding te kunnen laten komen ontbreekt eveneens niet. Wat ook geldt voor diverse elektrische aansluitingen op het boordnet van de auto.

Bediening
Voor het in- en uitschakelen van de kachel is een bedienelement nodig. Hiervoor heb je meerdere keuzemogelijkheden. De eenvoudigste optie is een klokje in de auto, waarmee op een ingeprogrammeerde tijd de kachel start. De tweede mogelijkheid is een draadloze afstandsbediening, waarmee de kachel ingeschakeld kan worden. De derde optie is bediening via de smartphone. Voor telefoons met een Android of Apple besturingssysteem is een app beschikbaar die het mogelijk maakt om vele instellingen te kiezen.

Wilt u weten welke Webasto standkachel voor uw autotype het best geschikt is? Kijk eens op www.webasto.nl. Via de dealerlocator vindt u de dichtsbijzijnde dealer in uw regio.

Gerelateerde artikelen

Hoe gaaf! Iemand heeft een Porsche 917K als daily driver

Autonieuws
> Artikel lezen

Porsche 911 GT3 RS 'vliegt' over de Ring in 6:56,4

Autonieuws
> Artikel lezen

Afrojack & co nemen eerste 'Nederlandse' Ford GT in ontvangst

Autonieuws
> Artikel lezen

Wat kosten deze 5 elektrische auto’s als occasion?

Autonieuws
Wat kosten deze 5 elektrische auto’s als occasion?
> Artikel lezen

Citroen C4 Aircross mogelijk te koop bij AliExpress

Autonieuws
> Artikel lezen

Mercedes-Maybach Ultimate Luxury Concept lekt uit

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.