Autonieuws

Skoda Museum compleet gemoderniseerd

Op 26 november worden de deuren van het nieuwe Skoda Museum in Mladá Boleslav heropend. Liefst negen maanden is er dan gewerkt aan een complete vernieuwing van het familiemuseum in Tsjechië dat op een oppervlak van 1.800 m2 117 jaar aan Skoda-historie vertelt. En meer.

“De komende jaren willen we fors groeien. Als je anderen inhaalt, moet je regelmatig in je spiegels kijken.” Met deze treffende quote stelt de directievoorzitter van Skoda, Winfried Vahland, het nieuwe museum alvast voor geopend. Het volledig in het nieuw gestoken gebouw is voortaan meer dan een historisch plek waar het meer dan een eeuw geleden voor Skoda begon. De vernieuwde collectie bestaat niet alleen uit auto’s, maar ook uit interactieve en audiovisuele presentaties. Daarnaast is er een museumwinkel voor allerlei souvenirs en is ook het Václav café-restaurant dat is vernoemd naar één van de oprichters sterk gemoderniseerd.

Drie thema’s
Om de historie van Skoda voor bezoekend publiek overzichtelijk te maken is de tentoongestelde collectie nu opgedeeld in drie thematische zones: ‘Tradition´, ‘Evolution´ en ‘Produktion´. In het gedeelte ‘Tradition´ worden pareltjes uit de automobielproductie van Skoda uit verschillende periodes getoond. Twee aan twee getoonde historische voertuigen maken de ontwikkelingslijnen in de autobouw zichtbaar voor de bezoeker.
De ‘Evolution´-zone is een tocht door de geschiedenis van Skoda, die begint bij de oprichters van de onderneming Václav Klement en Václav Laurin, en uiteindelijk leidt tot een vooruitblik op de toekomst in het zogenaamde ‘Skoda Lab´. In chronologische volgorde opgestelde wagens tonen hier de belangrijkste mijlpalen uit de voertuigontwikkeling. Een groot ‘rek´ met een collectie interessante automobielen geeft bezoekers een panoramaoverzicht op de rijke modelgeschiedenis van één van ’s werelds oudste nog bestaande automerken.
In de derde grote zone ‘Produktion´ van het museum draait alles om de productie en restauratie. Hier ligt de klemtoon op de betekenis van Mladá Boléslav als centrale productiesite.

Simply Clever
De verbouwing van het museum heeft negen maanden geduurd. Het resultaat is naar eigen zeggen een licht, modern, transparant, open en uitnodigend automuseum. Heel erg ‘Simply Clever’ dus, aldus Skoda. Het gebouwontwerp is afkomstig van de architecten van Jangled Nerves uit Stuttgart en biedt naast de tentoonstelling, shop en horecagelegenheid ook nog zalen voor evenementen en speciale tentoonstellingen.

Opening en locatie
Het volledig vernieuwde Skoda Museum heropent op 26 november 2012 en staat in Mladá Boleslav in Tsjechië, zo’n 50 kilometer ten noordoosten van Praag aan de drukbezochte Václava Klementa, de weg die de Skoda-fabrieken met de stad verbindt.

Gerelateerde artikelen

Skoda Sunroq: cabrio-SUV met vier deuren

Autonieuws
Skoda Sunroq: cabrio-SUV met vier deuren
> Artikel lezen

Vernieuwde Skoda Superb zo goed als naakt

Spyshots
> Artikel lezen

Nieuwe Skoda Octavia (Combi) naar buiten

Spyshots
> Artikel lezen

Volg de Skoda-rijder ook tijdens de 105ste Tour de France

Autonieuws
Volg ook de Skoda-rijder tijdens de 105ste Tour de France
> Artikel lezen

Nog een SUV erbij voor Skoda: de Kamiq

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.