Autonieuws

Amerikaans avontuur over voor Suzuki

De Amerikaanse importeur van Suzuki heeft de handdoek in de ring moeten gooien en surseance van betaling aangevraagd. Afgelopen jaar werden er – in een groeide markt – nog geen 27.000 Suzuki’s verkocht terwijl 200.000 stuks de doelstelling was.

Het nieuws dat Suzuki zich terugtrekt uit Amerika kwam de dealers van het merk niet rauw op het dak, maar sloeg alsnog in als een bom. Ruim 200 dealerbedrijven zijn genoodzaakt hun deuren te sluiten of hun heil elders te vinden. Moederbedrijf Suzuki Motor Corporation heeft nog wel een beroep gedaan op Chapter 11 wat inhoud dat schuldeisers vooralsnog geen aanstalten kunnen maken op een definitief faillissement. De importeur zou echter voor 300 miljoen dollar in het rood staan.

Niet alleen
Suzuki is niet het enige merk dat mogelijkerwijs binnenkort de Amerikaanse automarkt verlaat. Eerder al verdwenen Daihatsu, Isuzu en Daewoo. Dat de Aziatische automerken het moeilijk hebben aan de overkant van de Grote Oceaan wordt toegerekend aan de ongunstige valutakoersen – waardoor Aziatische auto’s relatief duur zijn – en de steeds strengere Amerikaanse eisen aan auto’s. Er zijn overigens geen tekenen dat Suzuki uit Europa verdwijnt zoals Daihatsu eerder besloot dat wel te doen per 2013.

Gerelateerde artikelen

Suzuki Swift Sport is los: 140 pk en 230 Nm koppel

Autonieuws
Suzuki Swift Sport
> Artikel lezen

Nieuwe Suzuki Jimny: een echte terreinvreter

Autonieuws
Nieuwe Suzuki Jimny
> Artikel lezen

Suzuki gaat elektrisch met de e-Survivor Concept

Autonieuws
Suzuki
> Artikel lezen

Fabriek Suzuki gesloten wegens een... panter

Autonieuws
Fabriek Suzuki gesloten wegens een... panter
> Artikel lezen

Betrouwbaarheidtest: Suzuki scoort, Peugeot valt door de mand

Autonieuws
Betrouwbaarheid
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.