Autonieuws

De nieuwe Mercedes M-klasse

Dit is de nieuwe Mercedes M-klasse.Tijdens de Detroit Motorshow beleefd de M-klasse zijn werelddebuut. Nieuwe, krachtigere motoren, een compleet nieuw design en innovatieve technologie kenmerken de nieuwe Mercedes M-klasse.

Ondanks dat het een compleet nieuw model is ziet de nieuwe M-klasse er herkenbaar uit. De styling is modern, maar oogt ook vertrouwd als een M-klasse. Het commentaar dat Mercedes heeft gekregen op de afwerking van de vorige M-klasse heeft men ter harte genomen en de gebruikte materialen moeten ook duurder ogen. Zo op het eerste gezicht ziet de M-klasse er in ieder geval uit als een luxe SUV van een goede kwaliteit.

Flink gegroeid

De M-klasse is er in ruimte flink op vooruit gegaan. Met een lengte van 4,79 m is ´ie maar liefst 15 cm langer dan z´n voorganger. De wielbasis is met 9,5 cm toegenomen tot 2,92 m, de breedte is met 1,90 m ook nog eens 6 cm toegenomen. De hoogte is vreemd genoeg afgenomen van 1,84 m naar 1,77 m. De toegenomen buitenmaten zullen ook in het interieur haar vruchten afwerpen. Ook de materiaalkeuze in het interieur is er flink op vooruit gegaan. De nieuwe M-klasse heeft een chique interieur dat zelfs doet denken aan de onlangs gepresenteerde R-klasse.

Nieuwe en krachtigere motoren
Drie van de vier motoren die in 2005 leverbaar worden, zijn nieuw ontwikkeld en leveren ten opzichte van het vorige model 38 procent meer vermogen en koppel. Het brandstofverbruik is dankzij een gunstige luchtweerstand en moderne technieken met maximaal 10 procent gereduceerd. In eerste instantie zijn er twee dieselmotoren leverbaar. De vijfcilinder dieselmotor is vervangen door een nieuwe V6 welke als ML 280 CDI (190 pk) zal worden geleverd. De tweede diesel is de ML 320 CDI V6 welke een vermogen levert van 224 pk en een koppel van 510 Nm. Dat koppel is al beschikbaar bij 1.600 tpm(!). Het verbruik bedraagt 9,4 liter op 100 km. De benzinemotoren zijn een ML 350 V6 (227 pk en 350 Nm) en een ML 500 V8 (306 pk).

Uitgebreide vierwielaandrijving

Alle modellen worden standaard geleverd met de nieuwe zeventraps automaat (7G-TRONIC). In de nieuwe M-klasse is schakelen niet alleen mogelijk via knopjes op het stuur maar ook middels een hendel dichtbij het stuurwiel, Direct Select genoemd door Mercedes. De permanente vierwielaandrijving (4-ETS) is verder ontwikkeld en voorzien van een assisent voor ‘wegrijden’ en ‘bergafrijden’. Voor het eerst kan er op de M-klasse worden gekozen voor twee verschillende soorten vierwielaandrijving. Standaard is de single speed verdeelbak maar er is ook een special ‘off-road-pakket’. Dit pakket omvat onder andere een two-speed verdeelbak, handmatig of automatisch inschakelbare sperdifferentiëlen (100%) tussen de voor- en achteras en op de achteras zelf en een voor het terreinrijden aangepast luchtvering (Airmatic). Voor het terreinrijden is er tevens een speciale ABS ontwikkeld.

Anticiperend ‘Pre-Safe’ veiligheidssysteem

Op veiligheidsgebied is er natuurlijk een hele reeks aan airbags maar ook het nieuwe anticiperende veiligheidssysteem ‘Pre-Safe’. Dit systeem ziet een gevaarlijke situatie aankomen en spant dan de gordels aan, brengt eventueel de voorpassagierstoel in de goede positie en sluit het (optionele) schuifdak. Het systeem is gekoppeld aan de ABS, BAS en ESP en kan daardoor goed inspelen op een gevaarlijke situatie.

Zomer 2005 naar Europa
Tijdens de Detroit Motorshow zal Mercedes de nieuwe M-klasse voor het eerst presenteren. Dat is niet verwonderlijk want de M-klasse is oorspronkelijk ontwikkeld voor de Amerikaanse markt en is daar zeer populair. In het voorjaar start de verkoop in de Verenigde Staten en in de zomer van 2005 komt de nieuwe M-klasse naar Europa.

Gerelateerde artikelen

TopCar bouwt ML 63 AMG Inferno Black

Tuning & styling
TopCar bouwt ML 63 AMG Inferno Black
> Artikel lezen

Mercedes SUV's krijgen nieuwe namen

Autonieuws
Mercedes SUV's krijgen nieuwe namen
> Artikel lezen

Extra pepers van Lorinser voor Mercedes-Benz motoren

Tuning & styling
Extra pepers van Lorinser voor Mercedes-Benz motoren
> Artikel lezen

Mercedes werkt aan SUV-offensief - dit zijn ze!

Spyshots
MLC: de ML Coupé
> Artikel lezen

Opgefriste Mercedes M-klasse circuleert rond poolcirkel

Spyshots
Opgefriste Mercedes M-klasse circuleert rond poolcirkel
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.