Autonieuws

Update: ´Lancia staat op de rand van de afgrond´

Onlangs stelde Fiat en Chrysler-baas Sergio Marchionne het strategische productplan voor de komende jaren voor. Daaruit konden halen dat Alfa Romeo serieus gaat groeien en dat Fiat, Jeep en Maserati enkele productvernieuwingen zullen ondergaan. De tekenen rond Lancia zijn een stuk slechter.

In het overzicht van Marchionne’s productplanning voor de toekomst schitterde Lancia door afwezigheid, en dat zou wel eens de eerste indicatie kunnen zijn dat het merk voor de bijl gaat. De almaar hardnekkiger geruchten bevestigen dit enigszins.

Zwaar in ’t rood
Dat de Fiat Groep Lancia mogelijk afstoot is heel realistisch. Het Italiaans-Amerikaanse autoconcern stevent dit jaar af op een verlies van € 700 miljoen euro, en winst voorziet Marchionne niet voor 2015 of 2016. Verder besparen is de boodschap, maar nieuwe modellen blijven uitstellen werkt natuurlijk averechts. En dan ligt euthanasie voor het meest stiefmoederlijk behandelde merk van de groep natuurlijk voor de hand.

Eigen graf
Lancia zag z´n roemrijke geschiedenis al onrecht aangedaan worden door de injectie van enkele Chrysler-modellen in haar leveringsprogramma. Daar werden geen verkoopverwachtingen van vrijgegeven, maar de aantallen blijven – alsof ze dat in Italië niet hadden kunnen zien aankomen – onder verwachting. Om kostbare ademruimte te verkrijgen voor het overige portfolio zou Marchionne Lancia kunnen verpatsen en daarmee de bij het merk horende bijkomende kosten voor productie, distributie, marketing, administratie, et cetera ook kunnen schrappen. Bovendien kan hij verklede Chryslers evengoed onderbrengen bij Fiat. Een officiële mededeling met bevestiging noch ontkenning zal naar ons inziens dan ook niet lang meer op zich laat wachten. En dat zou bijzonder spijtig zijn want hiermee gaat één van de meest roemrijke automerken ooit definitief de afgrond in.

***Update***
Een woordvoerder van Fiat Nederland heeft gereageerd op de bovenstaande aantijgingen en zegt dat Lancia niet in Marchionne´s verhaal voorkomt omdat de (toekomst)plannen voor het autoconcern voornamelijk betrekking hebben op hun autoproductie in Europa. Het vermarkten van Chryslers onder het Lancia-label zal gewoon doorgaan, alleen zullen deze auto´s niet langer in Europa geproduceerd worden. Enkel de compacte Ypsilon blijft 100% Europees.

Gerelateerde artikelen

Geveild: Kankkunen's legendarische Lancia Delta

Autonieuws
Delta
> Artikel lezen

Lancia gooit de handdoek in de ring

Autonieuws
Lancia gooit de handdoek in de ring
> Artikel lezen

Whaa! Lancia Delta krijgt behandeling à la Singer 911

Autonieuws
> Artikel lezen

LEGO (Ideas) Lancia Stratos is supervet!

Lifestyle & design
Lancia Stratos Lego Ideas
> Artikel lezen

Lancia zet bijgepunte Ypsilon in de schijnwerpers

Autonieuws
Lancia zet bijgepunte Ypsilon in de schijnwerpers
> Artikel lezen

Hoera! Nuova Lancia Stratos alsnog in productie

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.