Autonieuws

Autoverkopen oktober 2012: de feiten & cijfers

Dat 2012 niet positief zal worden afgesloten is inmiddels wel duidelijk. En oktober bevestigt dat des te meer. Er werden afgelopen maand maar liefst 38 procent minder auto’s verkocht dan in oktober 2011.

In de oktober 2012 zijn 26.896 nieuwe personenauto’s op kenteken gezet. Dat is een daling van 38,4 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2011 (43.635 stuks). Dat blijkt uit de definitieve cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC. In totaal zijn er tot en met oktober 454.122 nieuwe personenauto’s geregistreerd. Dat komt neer op een daling van 8,7 procent ten opzichte van 497.520 stuks in dezelfde periode in 2011.

Merken top 5
Aan kop ging in oktober Ford met 2.876 nieuw verkochte auto’s. Peugeot volgde op de voet (2.777) en Volkswagen gaf al evenzo weinig voorsprong weg (2.732). Renault bezette de vierde plaats met 2.578 exemplaren en Toyota laat het eerste echte gat zien met 2.064 nieuw verkochte auto’s. Zeker de top 4 ligt heel dicht bij elkaar, zo blijkt.

Modellen top 5
Bij de modellen zien we opnieuw de Renault Mégane pieken. De middenklasser van Renault staat zelfs op de eerste plaats in de verkoopstatistieken met 1.700 exemplaren. Ford volgt met de Focus (1.609) en op de derde plaats vinden we de Volkswagen Up! (1.168 stuks). Belangrijke nieuwkomer is de Volvo V40 op plaats vier (1.080 stuks) en die geeft daarmee de Audi A3 en BMW 1-serie deze maand het nakijken. Peugeot sluit de lijst af met op de vijfde plaats de 208 (979 exemplaren).

Opschudding in topsegment
Bekijken we de gehele lijst dan zien we een aantal opvallende zaken. Aston Martin verkocht in oktober maar liefst één auto en het is de vraag of de dealers van de marge een borrel hebben kunnen drinken, het betrof immers een Cygnet. Heel goed doet het Britse sportautomerk het overigens niet in ons land. Vorig jaar werden er tot en met oktober 30 handtekeningen gezet, dit jaar zijn dat er nog maar 16. Een trend die Bentley zeker niet volgt. Bentley verkocht in oktober namelijk twee Continentals en zet de teller daarmee op 23 voor dit jaar tegenover 12 vorig jaar. Ferrari laat eenzelfde verloop zien waar de teller al op 31 staat tegenover 21 vorig jaar. Bij Porsche kan de vlag vol in top, want daar staat de teller inmiddels op 924 exemplaren tegenover 695 vorig jaar. De reden? Een nieuwe 911 en het nog altijd doen van hele goede zaken met de Panamera.

Winnaars en verliezers
Niet alleen in de exclusieve hoek is er veel beweging, ook in de meer betaalbare segmenten zijn er winnaars en verliezers, maar helaas vooral heel veel van die laatste. Fiat scoort 40 procent minder, Honda doet het al weinig beter en Mitsubishi heeft bijna gehalveerd in verkopen. Bij de Japanners zien we vooral de Colt en ASX zwaar inleveren, en dat waren nu juist hun hardlopers. Seat en Skoda doen het ook een stuk minder goed dan vorig jaar. De Spanjaarden hebben de Ibiza-verkopen zien halveren en de animo voor de Fabia is compleet ingestort.
Gelukkig is er ook goed nieuws. Kia bijvoorbeeld staat nog steeds flink in de plus en heeft zelfs al 141 Optima’s verkocht. Bij Land Rover is de stemming eveneens goed gestemd, maar dankt dat succes wel enkel aan de Evoque. Had die met 888 exemplaren er niet tussen gestaan dan had het totaal geen1.277 Land Rovers maar 389 stuks geweest. En dat had een fiks verlies betekend. Een soortgelijke situatie zien we overigens ook bij Lexus waar de toename in aantallen (3.360 stuks over 2012) grotendeels op het conto van de CT200h komt. Tot slot het lang in het slop gezeten Mazda. Dat merk is weer helemaal terug dankzij de CX-5.

Gerelateerde artikelen

Vietnamese VinFast reist wel af naar Parijs

Autonieuws
> Artikel lezen

Zoutstrooiers uit winterslaap gehaald tegen aanhoudende droogte

Autonieuws
> Artikel lezen

Zo zag je de Ferrari 812 Superfast nog nooit

Fotogalleries
> Artikel lezen

Stijlvol eerbetoon: Bentley Mulsanne W.O. Edition

Autonieuws
> Artikel lezen

McLaren Senna voor de prijs van een Kia Picanto

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP

Autonieuws
Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.