Autonieuws

Nieuw regeerakkoord treft automobilist hard

Het regeerakkoord ‘Bruggen Slaan’ van kabinet Rutte II kan haast niemand zijn ontgaan. Maar wat betekent dit 82 pagina’s tellende boekwerk voor de automobilist. De maatregelen op een rijtje.

Er moet flink bezuinigd worden, dat is inmiddels wel kenbaar gemaakt. Maar liefst 16 miljard moet er beknibbeld worden en om dat te bereiken moet iedere Nederlander inleveren, zo ook de automobilist. Meest opmerkelijk verandering is de afschaffing van vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor oldtimers. Eerder werd nog gezegd dat deze discussie niet langer ter tafel stond, maar nu is het toch echt zover: eigenaren van klassieke auto’s dienen straks weer wegenbelasting te betalen. In het regeerakkoord staat dat men tot deze beslissing te zijn gekomen uit milieuoverwegingen.

Hogere accijnzen
Wat niet als een verrassing komt is het verhogen van de accijnzen op diverse brandstoffen. Benzine en aardgas blijven vooralsnog buiten schot, maar de accijns op dieselolie en LPG gaat ophoog. Bij diesel is dat met 3 cent per liter waarmee de hoeveelheid accijns per liter diesel uitkomt op 46 cent. De accijns op LPG gaat met 7 cent per liter omhoog wat betekent dat er straks 18 cent accijns per getankte liter LPG wordt afgedragen.

Motorrijtuigenbelasting

Verder gaat Rutte II er strenger op toezien dat autobezitters wel (op tijd) motorrijtuigenbelasting betalen. Te laat betalen van MRB resulteert in een boete van 50 euro. Verzuim je een tweede en derde keer (of vaker) binnen een periode van twee jaar, dan bedraagt het boetebedrag respectievelijk 100 en 150 euro.

Meer asfalt
Is het dan allemaal kommer en kwel voor de automobilist? Nee, dat niet. Althans, in het plan ‘Beter Benutten’ dat ook onderdeel uitmaakt van het regeerakkoord staat dat de overheid gaat investeren in een betere infrastructuur dat de bereikbaarheid en de doorstroming van het verkeer ten goede komt. Met name de fileknelpunten in Nederland wil men aanpakken en ook wil het kabinet ervoor zorgen dat belangrijke dan wel drukke wegen beter op elkaar aangesloten worden. In de praktijk zal het erop neerkomen dat er meer asfalt wordt gelegd.
Ander positief nieuws is dat de maatregel uit het begrotingsakkoord rond de afschaffing van de fiscale reiskostenaftrek in zijn geheel wordt teruggedraaid.

Gerelateerde artikelen

Hoe gaaf! Iemand heeft een Porsche 917K als daily driver

Autonieuws
> Artikel lezen

Afrojack & co nemen eerste 'Nederlandse' Ford GT in ontvangst

Autonieuws
> Artikel lezen

Mercedes-Maybach Ultimate Luxury Concept lekt uit

Autonieuws
> Artikel lezen

Citroen C4 Aircross mogelijk te koop bij AliExpress

Autonieuws
> Artikel lezen

Porsche 911 GT3 RS 'vliegt' over de Ring in 6:56,4

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.