Autonieuws

Caterham presenteert met R600 heetste Seven ooit

Sinds jaar en dag rollen er bij Caterham lichtgewicht bochtenvreters van de band. Vandaag is echter bijzonder, want nog nooit werd er zoveel vermogen uit de iconische Seven gepompt. Aanschouw de Superlight R600.

Voor menigeen is een Caterham Seven een ouderwets ogend karretje, niet een auto waarmee je naar de Zandvoortse boulevard gaat om eens flink de blits te maken. Wat velen echter niet weten is dat zodra je aan het eind van die boulevard het circuit opdraait je nagenoeg elke supercar het nakijken geeft. Echte liefhebbers herkennen een Caterham en het racemonster dat hij is. Het geheim? Dat zit hem enerzijds in voldoende vermogen, maar nog veel meer in zijn extreem lage gewicht. Want wanneer er slechts 500 kg op de weegschaal wordt aangetikt kan je met 100 pk al ontzettend veel plezier hebben.

Perfectioneren
De ingenieurs van Caterham nemen echter geen genoegen met alleen maar ‘plezier’. Als jarenlang wordt hard gewerkt om de Seven nóg sneller te maken. Dit resulteerde enkele jaren geleden in de Superlight R300, een raceklare versie met 175 pk en een rolkooi. Inmiddels is dit model al meerdere seizoenen dé spil van het Superlight R300-kampioenschap, één van de meest competitieve kampioenschappen van Groot-Brittanië. Ondertussen werd er wel verder gesleuteld en rolden de R400 en R500 ook van de productieband. Deze laatste verwierf internationaal faam door zowel een Bugatti Veyron als een Pagani Zonda F de baas te zijn op het circuit.

Nieuwe topper
Nu is het echter tijd voor een nieuwe kampioenschapsracer, de Superlight R600. Om het vermogen verder op te voeren moest er voor de 2.0 liter Ford Duratec-motor hulp komen van buitenaf, in de vorm van een supercharger. Het is de eerste keer dat Caterham voor deze techniek kiest maar weet wel meteen resultaten te boeken, de Superlight R600 krijgt namelijk 278 pk te verwerken. En hoewel Caterham nog geen specificaties bekend heeft gemaakt zal de sprint naar 100 km/h waarschijnlijk onder die van de R500 komen te liggen (2,8 seconden) en daarmee van de R600 één van de snelst accelererende productieauto’s aller tijden maken.

Prijzig
Hij mag dan slechts 550 kg wegen, een koopje is het niet. In Groot-Brittanië komt de vraagprijs op £ 44.995,- te liggen, waardoor het Nederlandse prijskaartje waarschijnlijk ruim de 50 mille gaat passeren. Heb je al een Superlight R300 in de garage staan? Dan kan Caterham voor een onbekende prijs jouw racer van een upgrade voorzien en raceklaar maken voor het nieuwe kampioenschap. Het racen met de R600 zal in 2013 van start gaan, maar waarschijnlijk pas in 2014 uit een volledig deelnemersveld bestaan. Op naar de R700!

Gerelateerde artikelen

Stijlvol eerbetoon: Bentley Mulsanne W.O. Edition

Autonieuws
> Artikel lezen

Zo zag je de Ferrari 812 Superfast nog nooit

Fotogalleries
> Artikel lezen

McLaren Senna voor de prijs van een Kia Picanto

Autonieuws
> Artikel lezen

Zoutstrooiers uit winterslaap gehaald tegen aanhoudende droogte

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP

Autonieuws
Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP
> Artikel lezen

Vietnamese VinFast reist wel af naar Parijs

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.