Autonieuws

Autoverkopen september: dalende lijn zet door

De cijfers lijken voor de Nederlandse automarkt steeds dieper rood te kleuren. Waar was gehoopt op een opleving in september kreeg de branche een klap in het gezicht, de min bedraagt bijna dertig procent.

Bijna elke maand lijkt de geschiedenis zich te herhalen, de autobranche schiet telkens dieper in de min. Zoals afgelopen september hebben we het echter nog nauwelijks gezien. Er werden namelijk 32.090 nieuwe personenauto’s op kenteken gezet, een daling van 27,7 procent ten opzichte van een jaar geleden. Voor 2012 tot en met september trekken deze cijfers het totaalplaatje verder omlaag want dat staat nu op een min van 5,8 procent, van 453.885 stuks in 2011 naar 427.377 exemplaren nu. Wanneer we het hele jaar bezien staat Volkswagen zowel bij de merken als bij de modellen (Polo) fier bovenaan. De maand september laat echter wat opvallende verschuivingen zien.

Opleving
De eerste verrassing is Peugeot dat ondanks de sombere nieuwsberichten een duidelijke opleving noteert en met 3.201 stuks bijna gelijk loopt met de cijfers van september vorig jaar. Bovendien staat Peugeot hiermee in september – dankzij sterke verkopen van de 107 en 208 – op de tweede plaats. Opvallend is ook dat tegen de verwachtingen in de 107/C1/Aygo-drieling het met 2.988 stuks beter doet dan het VAG-trio (Up/Mii/Citigo) dat op 2.705 exemplaren blijft steken. Het zou goed te maken kunnen hebben met het pas net beschikbaar zijn van de vijfdeurs modellen van dit VAG-trio. De Volkswagen Up is overigens wel het bestverkochte model van Nederland en weet daarmee de Renault Mégane af te troeven die met 1.648 exemplaren blijft profiteren van zijn 14% bijtelling.

Minnen
In de hoek van de minnen zien we zowel bekende als nieuwe gezichten. Audi laat namelijk een forse min noteren ten opzichte van september vorig jaar (- 22%) en ook Ford zien we niet vaak dergelijk in de min schieten (- 62%). Kanttekening is wel dat de Amerikaanse fabrikant in afwachting is van zowel een nieuwe Fiesta als Mondeo en zich over het gehele jaar nog niet echt zorgen hoeft te gaan maken.

Gerelateerde artikelen

Stijlvol eerbetoon: Bentley Mulsanne W.O. Edition

Autonieuws
> Artikel lezen

Vietnamese VinFast reist wel af naar Parijs

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP

Autonieuws
Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP
> Artikel lezen

Zo zag je de Ferrari 812 Superfast nog nooit

Fotogalleries
> Artikel lezen

McLaren Senna voor de prijs van een Kia Picanto

Autonieuws
> Artikel lezen

Zoutstrooiers uit winterslaap gehaald tegen aanhoudende droogte

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.