Autonieuws

Hyundai ix35 op waterstof klaar voor consument

In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten is het niet Honda, Mercedes of Nissan die een waterstofauto in serieproductie neemt, maar Hyundai. Althans dat claimt het Zuid-Koreaanse merk zelf. Waar we zeker van kunnen zijn dat nog voor de jaarwisseling de productie van de ix35 Fuel Cell wordt opgestart.

De Hyundai ix35 Fuel Cell is het resultaat van veertien jaar onderzoek door honderden ingenieurs in Hyundai´s R&D-centrum in Mabuk, Korea. De auto heeft meer dan twee miljoen testkilometers onder dagelijkse omstandigheden in Europa, Korea en de VS achter de rug. Eind 2012 is het dan zover en staat de eerste Hyundai met brandstofcelmodule als onderdeel van de aandrijflijn in de showroom. De ix35 Fuel Cell start zijn leven als normale ix35 en wordt vervolgens omgebouwd tot eindproduct. De brandstofcelmodule zet daarbij waterstof om in de elektriciteit voor de tevens aanwezige elektromotor die de wielen aandrijft. Het enige wat uit de uitlaat komt is water.

Kostprijs
Omdat waterstof op meerdere manieren geproduceerd kan worden en omdat er maar weinig voertuigen zijn die deze brandstof gebruiken, zijn de kosten voor het tanken kunstmatig bepaald in plaats van door vraag en aanbod. Volgens Hyundai zijn de kosten in Europa momenteel ruwweg 10 euro voor een actieradius van 100 kilometer. Een vol getankte Hyundai ix35 Fuel Cell heeft een tankinhoud van ongeveer 5,6 kg waterstof en daar kan hij 588 kilometer mee afleggen. De kostprijs per volle tank bedraagt dus 56 euro.

Doelgroep
Nog voordat de eerste ix35 Fuel Cell van de band rolt is Hyundai verzekerd van afzet. Zo heeft het al contracten getekend met steden in Zweden en Denemarken die de waterstofauto gaan leasen. Andere lokale overheden in Europa hebben naar eigen zeggen aangegeven interesse te hebben in de auto. Hoewel het om serieproductie van de ix35 Fuel Cell gaat worden de te bouwen aantallen overigens relatief klein gehouden. Het doel is om in 2015 1.000 exemplaren te hebben geproduceerd. Na dat kalenderjaar is er de intentie om uit te groeien naar een jaarproductie van 10.000 stuks. Het gebrek aan voldoende ‘tankstations’ zal daarbij een rol spelen en ook de (hogere) vraagprijs van de auto, al kan Hyundai nog niet zeggen wat de ix35 Fuel Cell precies gaat kosten. Feit is in ieder geval dat Hyundai een grote stap zet.

Gerelateerde artikelen

Hyundai ix35 Fuel Cell € 100.000,- goedkoper

Autonieuws
Prijs Hyundai ix35 op waterstof fors gekelderd
> Artikel lezen

De ix35 is dood, leve de Hyundai Tucson!

Autonieuws
Hyundai Tucson
> Artikel lezen

Nieuwe Hyundai ix35 vermoedt kleine Santa Fe

Spyshots
> Artikel lezen

Eerste impressie nieuwe Hyundai Tucson

Autonieuws
Eerste impressie nieuwe Hyundai Tucson
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.