Autonieuws

Peugeot 205 R5 staat te trappelen om te knallen

Het houdt maar niet op met de Peugeot 208. De Franse fabrikant gaat in Parijs flink uitpakken met de compacte stadsauto. Dit keer een extreem snel exemplaar dat in behoorlijk grote voetsporen moet gaan treden.

De 208 is enkele maanden geleden geland en Peugeot wil toch vooral dat we het model niet uit het oog verliezen. Om dit te bewerkstelligen staan in Parijs niet minder dan drie compleet nieuwe modellen op basis van deze B-segmenter. Zagen we vorige week al de GTI en XY opduiken, dit keer is het de beurt aan een exemplaar die niet bepaald bedoelt is voor de openbare weg. We zien hier namelijk de eerste foto´s van de Peugeot 208 R5. Dit rallykanon zal in 2013 zijn opwachting gaan maken in het Intercontinental Rally Challenge.

Voetsporen
In dit kampioenschap zal de 208 in de voetsporen moeten treden van de ongekend succesvolle 207 S2000, een auto die het kampioenschap zes keer op zijn naam wist te schrijven en 23 rallyoverwinningen op zijn conto heeft staan. Wat gaat Peugeot doen om dit te evenaren? Allereerst krijgt het te maken met nieuwe regelgeving die in 2013 zijn intrede zal gaan doen. Dit betekent vierwielaandrijving, een sequentiële versnellingsbak met vijf verzetten, geen centraal differentieel en een ‘long travel suspension’. De wielkasten moeten minimaal 18 inch wielen van ruimte kunnen voorzien en een spoiler staat ook op het lijstje van benodigdheden. Ten slotte is het minimale gewicht bepaald op 1.200 kg.

Uitgeknepen THP
De grootste verandering vinden we echter onder de motorkap want vanaf 2013 is het niet langer toegestaan om met de 2.0 liter motoren te racen, iedereen wordt verplicht om met een geblazen 1.6 aan de start te verschijnen. Laat Peugeot nu net zo’n motor op de plank hebben liggen. De 1.6 THP wordt in menig auto gelepeld en zal ook de 208 R5 van pit gaan voorzien, maar was nog nooit zo krachtig. In de raceserie van de RCZ wordt een exemplaar met 260 pk gebruikt maar ook dat was nog niet genoeg. In de 208 R5 wordt niet minder dan 280 pk geproduceerd, een knappe prestatie voor zo’n klein blok. Ten slotte is Peugeot ook verplicht om de 208 R5 in de prijslijsten te zetten voor een maximumbedrag van (exclusief belastingen) € 180.000,-.

Geen WRC-kanon
Verwar de R5 overigens niet met de eerder gepresenteerde 208 R2. Bij de R2 spreek je slechts van een ombouw tot rallywapen, de R5 is zo goed als van grond af aan opnieuw opgebouwd. Qua specificaties en prestaties scoort de R5 ook veel hoger, zelfs tegen de WRC-kannonen aan. Kennelijk durft Peugeot dat niveau nog niet aan, maar wie komt het daar nog van. En dan wordt het WRC volgen pas echt gaaf met zoveel nieuwe en in sommige gevallen terugkerende autofabrikanten in het WRC.

Gerelateerde artikelen

Peugeot 208 BlueHDi: 2.152 km op één tank

Autonieuws
Peugeot 208 Blue HDi
> Artikel lezen

Peugeot viert 30 jaar GTi met speciale 208

Autonieuws
> Artikel lezen

Vernieuwde Peugeot 208 start bij € 13.990,-

Autonieuws
Peugeot 208
> Artikel lezen

Vernieuwde Peugeot 208 kan er weer tegenaan

Autonieuws
Peugeot 208
> Artikel lezen

Peugeot 208 GTi 30th Edition kost ruim 30 mille

Autonieuws
Peugeot viert jubileum met 208 GTi 30th Anniversary Edition
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.