Autonieuws

Autoverkopen augustus: minus 15%

De verkoopcijfers van augustus geven een inmiddels vertrouwd beeld, rode cijfers. Daar moeten we echter ook een beetje doorheen kijken want 2011 was een ongekend goed jaar.

In de maand augustus werden in totaal 33.211 auto’s op kenteken gezet. Dit betekent een daling van 15% ten opzichte van diezelfde maand in 2011. Wat echter niet vergeten mag worden is dat 2011 eruit springt als een zeer positief verkoopjaar. Daarmee worden de huidige cijfers enigszins in perspectief gezet. Anderzijds blijven de verslechterde economische omstandigheden voelbaar en staan die groei voorlopig in de weg. Wanneer we kijken naar heel 2012 tot op heden, dan is er met 395.573 stuks sprake van een daling van 3,4%. Ten slotte is in augustus nog altijd het effect voelbaar van de regelwijzigingen van 1 juli. Dit zorgde voor een piek in autoverkopen omdat na die datum veel modellen in een hogere bijtellingscategorie zouden gaan vallen.

Succes
Zoals gebruikelijk stond Volkswagen weer bovenaan de verkooplijsten, 4.624 exemplaren wist de Duitse fabrikant te slijten. Toyota wist de tweede plaats te bemachtigen dankzij de Prius Wagon die met 1.131 verkochte exemplaren zich tot de vijf best verkochte auto’s mag rekenen. Hyundai maakte ook een sterke maand door en verdringt Opel uit de top 5 met een marktaandeel van 6,6%. De Renault Mégane – aantrekkelijk mede dankzij 14% bijtelling – gaat de boeken in als bestverkochte auto van augustus, 1.888 stuks kregen de afgelopen maand een nieuwe eigenaar. Kijken we naar de kleinere merken dan zijn het voor heel 2012 onder ander Jaguar (+ 26%), Land Rover (+ 88%), Ferrari (+ 75%) en Porsche (+ 40%) die mooie cijfers laten optekenen.

Rood
Wanneer het gemiddelde in het rood gaat moeten er ergens de klappen vallen. Grote verliezers dit jaar zijn nog altijd Alfa Romeo (- 32%), Fiat (- 38%) en Peugeot (- 15%). Wat vooral opvalt is dat de nieuwe Fiat Panda nog niet echt aan lijkt te slaan. Vorig jaar wisten de Italianen nog 526 exemplaren van het oude model te slijten in augustus terwijl de nieuwe Panda de afgelopen maand slechts 354 keer op kenteken werd gezet.

Gerelateerde artikelen

Renault zet Mégane RS op scherp met Trophy

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP

Autonieuws
Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP
> Artikel lezen

Stijlvol eerbetoon: Bentley Mulsanne W.O. Edition

Autonieuws
> Artikel lezen

Vietnamese VinFast reist wel af naar Parijs

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.