Autonieuws

Euro NCAP zet zes nieuwkomers tegen het beton

Hoewel het veiligheidsniveau van auto’s hoger ligt dan ooit blijft testen belangrijk. Zo zien we nu ook weer dat zelfs de veiligste auto’s hun zwakte- en dus verbeterpunten hebben.

Het regende weer sterren op de pijnbanken van Euro NCAP. Na zes hagelnieuwe modellen tot schroot te hebben gereden bleken vijf zich te kwalificeren voor de maximale score van vijf sterren. Alleen de Isuzu D-Max moest het doen met ‘slechts’ vier exemplaren. Zelfs dit was echter geen slecht nieuws want de verbetering ten opzichte van 2008, toen het vorige model getest werd en twee sterren kreeg, is aanzienlijk.

B-Max
De Ford B-Max was voor velen vooraf een vraagteken. Zijn de Amerikanen erin geslaagd om ondanks het ontbreken van de B-stijl een stevige constructie te creëren? Als het aan Euro NCAP ligt is het antwoord daarop een volmondig ja. De score voor volwassen komt op 92% en ook de kinderen zijn met een score van 84% goed beschermd.

Nieuwkomers
Andere nieuwkomers die richting het beton geslingerd werden zijn de Audi A3, Renault Clio en Kia Cee’d. Alle drie konden rekenen op vijf sterren, net als hun voorgangers. Grote winst was er voor het trio als het aankomt op voetgangersveiligheid. Ondanks fors strengere eisen wisten ze ruim hoger te scoren dan de voorgaande modellen. Daaruit blijkt volgens Michiel van Ratingen, directeur van Euro NCAP, dat fabrikanten het belang van veiligheid naar een nog hoger niveau hebben getild.

Volvo
Absolute winnaar van deze test was echter de Volvo V40. Deze wist een recordscore neer te zetten voor zijn segment en mag zijn vijf sterren met trots dragen. De score voor de bescherming van volwassenen kwam op 98% terwijl de bescherming van voetgangers op 88% kwam te staan. Vooral dat laatste cijfer is een record en wordt veroorzaakt door de voetgangersairbag die standaard op de jongste Volvo wordt geleverd. De scores van de V40 waren een paar jaar geleden ondenkbaar en zetten een nieuwe standaard op het gebied van veiligheid, aldus Euro NCAP.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Renault Clio mag de benen strekken

Spyshots
> Artikel lezen

Nieuwe Kia Ceed GT wel een volbloed hot hatch?

Spyshots
> Artikel lezen

Prijzen voor nieuwe Kia Ceed (Sportswagon)

Autonieuws
Prijzen voor nieuwe Kia Ceed (Sportswagon)
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.