Autonieuws

Lada schudt zijn verleden af met de X-Ray Concept

Als één merk een frisse wind kan gebruiken is het Lada wel. Dat een frisse blik en nieuwe pen wonderen kan verrichten blijkt met de X-Ray Concept, het eerste werk van de nieuwe hoofdontwerper.

Hoewel Lada in Rusland nog altijd redelijk voet aan de grond weet te houden is het merk in de rest van Europa nagenoeg volledig van het toneel verdwenen. Een karige afwerking en ontwerpen die deden denken aan het Sovjet-tijdperk hielpen het merk dan ook niet vooruit. Daar lijkt nu in één klap verandering in te gaan komen. Lada wil namelijk weer een serieuze speler worden op de automarkt en heeft om dat te bereiken Steve Mattin aangetrokken als hoofdontwerper. Bekend van onder andere de Volvo XC60 heeft Mattin zonder meer zijn sporen verdiend in de autowereld.

X-Ray Concept
Zijn ervaring en kunde heeft hij nu voor het eerst aangewend voor een compleet nieuwe Lada. Dit keer geen sedan maar een heuse SUV, de X-Ray Concept. En hoewel de kleur misschien nog iets flitsender had gekund – chocoladebruin is wel weer erg jaren 80 – zien we hier een Lada die vol zelfvertrouwen de toekomst in kijkt. Natuurlijk wordt met een driedeurs SUV automatisch de vergelijking gemaakt met de Range Rover Evoque, maar de X-Ray heeft een heel eigen gezicht gekregen. Met een x-vormige neus en prominent logo lijkt een nieuw familiegezicht geboren. Bovendien, wie had een paar jaar geleden gedacht dat bij een nieuwe Lada meteen een Range Rover als vergelijkingsmateriaal erbij zou worden gepakt? Wij niet in ieder geval.

Toekomst
Hoewel de X-Ray nog niet productierijp is is het niet ondenkbaar dat de Russische fabrikant een breder gamma wil gaan voeren waarin ook plek is voor een (compacte) SUV. We zullen nog een paar jaar moeten wachten maar kijk niet vreemd op als medio 2015 een compleet nieuwe Lada op het toneel verschijnt.

Gerelateerde artikelen

Lada toont C-Cross concept in Moskou

Autonieuws
Lada toont C-Cross concept in Moskou
> Artikel lezen

Dit is Lada's crossover op Dacia-basis

Autonieuws
> Artikel lezen

Renault-Nissan deelt nu de lakens uit bij Lada

Autonieuws
> Artikel lezen

Na 40 jaar eindelijk nieuwe Lada Niva

Autonieuws
> Artikel lezen

Lada pakt flinkt uit op Autosalon Moskou

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.