Autonieuws

Fiat Panda 4x4: kleine krachtpatser vernieuwd

Als enige 4x4 in het A-segment is de Fiat Panda 4x4 zonder twijfel een bijzonder model. Hij is niet alleen een monopolist, maar ook een icoon. Een icoon dat inmiddels is aanbeland bij de derde generatie.

In Nederland zal de keuze niet snel op de Panda 4x4 vallen, tenzij je volledig voor zijn looks valt of ergens diep in de bossen woont. Maar ach, dat laatste is in ons land niet bepaald aannemelijk. De Italianen daarentegen koesteren de Panda 4x4. Al vele jaren. Wie bijvoorbeeld door Toscane rijdt zal vele Panda´s 4x4 tegenkomen die volledig onder het stof zitten dat ze op de moeilijk begaanbare buitenwegen en Toscaanse heuvels hebben opgelopen. Het model heeft zich in de afgelopen dertig jaar onmisbaar gemaakt en tot ´Super Panda´ ontwikkeld. En daardoor kon een nieuwe generatie natuurlijk niet uitblijven.

Stoere looks
Voor de looks heeft Fiat´s Centro Stile de basislijnen van de Panda zoveel mogelijk in ere gehouden, maar daar wel een aantal stoere elementen aan toegevoegd. De voor- en achterbumper zijn volledig opnieuw getekend, de spatborden voorzien van plastic opzetstukken en ook de portieren werden met het robuust ogende kunststof bekleed. In combinatie met een paar stoere wielen en één van de twee exclusief voor de Panda 4x4 verkrijgbare kleuren (Silica orange en het hier getoonde Toscana green) oogt de Panda 4x4 ook echt als een kleine krachtpatser.

Torque on demand
Kracht is relatief, maar de vorige generaties hebben bewezen zelfs veel grotere, duurdere en sterkere SUV´s en 4x4´s te slim af te zijn. De korte wielbasis biedt een groot voordeel op steile hellingen en ook de compacte afmetingen en het lage gewicht zijn in het voordeel in mul zand. Maar er is meer. Zo is het model voorzien van een ´Torque on demand´ systeem met twee differentiëlen en een elektronisch geregelde koppeling. De permanente vierwielaandrijving kan hierdoor optimaal zijn krachten verdelen om de Panda ook in behoorlijk extreem terrein zijn mannetje te laten staan.

Benzine en diesel
Voor de aandrijving biedt Fiat de keuze uit een tweetal motoren: de TwinAir Turbo met 85 pk en de MultiJet II diesel met 75 pk. In vergelijking met de 1.2 Fire benzinemotor van de vorige generatie levert de benzinemotor 40% meer koppel en weet ook de dieselmotor 30% meer trekkend vermogen op te wekken. Volgens Fiat moet dat vooral op steile hellingen en bij het wegrijden zijn vruchten afwerpen.

Meer Panda nieuws...
De Panda 4x4 lijkt met al het genoemde weer behoorlijk wat in huis te hebben om zijn positie als kleine krachtpatser veilig te stellen. Zie je het concept an sich wel zitten, maar hoef je niet zo nodig die vierwielaandrijving? Goed nieuws, Fiat zal tijdens de wereldpremière van de 4x4 op de Autosalon van Parijs ook de Panda Trekking presenteren. Die slaat een brug tussen de gewone Panda en de Panda 4x4. Wel de looks, niet de prestaties dus. En alsof dat nog niet genoeg is staat er op de Fiat-stand ook een Panda Natural Power aangedreven door een 80 pk sterke TwinAir Turbo die zowel op aardgas als benzine (of een combinatie van beiden) kan draaien. Genoeg Panda-nieuws dus in Parijs!

Gerelateerde artikelen

Kleine terreinpatser: Fiat Panda Cross

Autonieuws
Kleine terreinpatser: Fiat Panda Cross
> Artikel lezen

30 jaar Fiat Panda 4x4 gevierd met Antartica

Autonieuws
30 jaar Fiat Panda 4x4 gevierd met Antartica
> Artikel lezen

Fiat Panda 4x4 ook weer van de partij

Spyshots
Fiat Panda 4x4 ook weer van de partij
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.