Autonieuws

Alfa Romeo / Mazda

Alfa Romeo en Mazda weiden uit over samenwerking

Afgelopen mei waren we blij verrast met het bericht dat Alfa Romeo werkt aan een nieuwe Spider. Groter was de verrassing toen we hoorden wie de Italianen zou gaan helpen met het ontwikkelen en bouwen van de compacte cabrio, Mazda.

Alfa Romeo en Mazda weiden uit over samenwerking
Als kleine fabrikant is het tegenwoordig nagenoeg onmogelijk om een nieuw model volledig van papier tot productie te ontwikkelen, de kosten wegen simpelweg niet op tegen de baten. Samenwerkingen zijn dan ook aan de orde van de dag. We keken desalniettemin vreemd op toen bleek dat Mazda de aankomende generatie van haar succesvolle MX-5 ter beschikking stelde voor de ontwikkeling van een nieuwe Alfa Romeo Spider. Tegenover het Britse Whatcar deed Mazda-baas Takashi Yamanouchi het een en ander uit de doeken waardoor een hoop duidelijk werd.

Concurrenten
De MX-5 en Spider zullen namelijk niet als concurrenten in de markt geplaatst worden. Ze mogen dan op hetzelfde onderstel staan en meerdere technieken met elkaar delen, op andere belangrijke elementen zullen er wel degelijk verschillen zijn. Belangrijkste hierin is de motorkeuze, Mazda kiest hoogstwaarschijnlijk voor een 1.3 liter turbomotor met ongeveer 200 pk. Koppel dit aan een gewichtsbesparing van ongeveer 100 kg ten opzichte van het huidige model en tel uit je winst. De MX-5 wordt dus nóg meer een speelse rijdersauto. Alfa Romeo heeft een naam hoog te houden en kiest voor een groter blok. Onder de motorkap van de Spider zullen we hoogstwaarschijnlijk een aangescherpte geblazen 1.8 vinden die de 200 pk van de MX-5 gaat overtreffen. Koppel dit aan een compleet ander en luxer koetswerk en de Spider zal behoorlijk hoger op de prijslijst staan dan zijn donor-broertje.

Toekomst
De Mazda-baas sloot af met een ander interessante uitspraak. Als het aan hem ligt kan de samenwerking tussen de twee fabrikanten een stuk inniger worden als de Spider/MX-5 overeenkomst succesvol blijkt. Vooral op het gebied van geavanceerd motortechnieken valt er genoeg tussen de Italianen en Japanners uit te wisselen. We moeten echter niet op de feiten vooruit lopen en eerst op de nieuwe Spider en MX-5 wachten. Dit kan nog wel even duren, beide auto’s worden pas in 2015 verwacht.
Redactie
Door Redactie
Alfa Romeo en Mazda weiden uit over samenwerking

Gratis exclusieve verhalen ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en we sturen je regelmatig exclusieve verhalen die niet op de site staan. Bovendien mis je nooit meer een leuk of uniek nieuwtje.

Zoeken

Merk- & modeldossiers