Autonieuws

Agressieve Jaguar X-type van Bonspeed

Jaguar verwacht dat er in de VS in 2005 veel X-type´s uit de lease komen. Daardoor wordt de X-type interessant voor jongere kopers en dus ook voor de tuners. Om een voorzetje te geven kwam Jaguar met deze gespierde X-type.

In opdracht van Jaguar is Bonspeed, een grote Amerikaanse tuner, met de X-type aan de slag gegaan. Het resultaat werd gepresenteerd tijdens de SEMA tuningbeurs die gehouden wordt van 2-5 november 2004. Tijdens deze beurs presenteerde Bonspeed deze X-type die volgens hun gebaseerd is op de auto uit de DTM.

Bodykit voor een Jaguar
Dat het niet bepaald alledaags is om een Jaguar van een bodykit te voorzien lijkt logisch. In Amerika is dat anders, daar kun je elke auto van een bodykit voorzien, of het nu een Jaguar, een Rolls-Royce of een Chrysler is. In Europa zou de status  van een auto als Jaguar dan in het gedrang komen maar in Amerika moet het allemaal groter, aparter en glimmender. Dat is ook de reden dat Jaguar aan Bonspeed de opdracht heeft gegeven om een complete bodykit te ontwikkelen voor de X-type. De auto heeft er een heel andere, en zelfs agressieve, uitstraling van gekregen. De diepe voorspoiler met daarin sportgaas en mistlampen ogen breed en stoer. De zijskirts vormen een mooi geheel tussen de voor- en achterbumper. Aan de achterkant zien we een dikke bumper met twee forse uitlaatpijpen. Op de achterklep is een spoiler gemonteerd en de auto is gespoten in de opvallende kleur ´Match Head Red´ die speciaal voor deze concept is gemaakt.

Groter lichtmetaal
Een probleem dat Bonspeed tevens heeft opgelost is het feit dat er onder de X-type geen velgen passen die groter zijn dan 18 inch en dat is voor de VS een probleem. Bonspeed heeft door de montage van Koni schokdempers en Eibach vering daar wat aan gedaan. Onder de X-type op de foto liggen 19 inch lichtmetalen velgen met banden in de maat 255/35 ZR19. Het aangepaste onderstel heeft tevens geresulteerd in een 35 mm verlaging van de auto. Achter deze grote lichtmetalen velgen schuilen 13 inch remschijven die voor voldoende remvermogen moeten zorgen. De X-type is dankzij een chip namelijk van 30 pk meer voorzien en het geheel moet natuurlijk wel goed op elkaar zijn afgestemd.

1200 watt audiosysteem
Het nieuwe interieur van de X-type is radicaal aangepakt. Er zijn Recaro F1 sportstoelen gemonteerd en het gehele interieur is bekleed met rood leer. Het dashboard is afgewerkt met carbon en in samenwerking met Sony is er een compleet in car entertainment systeem gemonteerd. LCD-schermpjes op het dashboard en in de hoofdsteunen geven het beeld weer van de DVD-speler en de TV-tuner. De radio is ook van Sony en er zijn diverse versterkers gemonteerd om de Diamond Audio speakers aan te sturen. Het systeem heeft een vermogen van 1200 watt.

Accessoires via de Jaguar-dealer
Bonspeed en Jaguar hebben zeker plannen met de X-type. Het is niet zomaar een concept om te kunnen laten zien wat ze kunnen. Alle onderdelen die gemonteerd zijn, zijn door Jaguar goedgekeurd en zullen waarschijnlijk vanaf 2005 via de Amerikaanse dealers worden verkocht.

Gerelateerde artikelen

Compleet infotainmentsysteem van Pioneer

Automultimedia
Compleet infotainmentsysteem van Pioneer
> Artikel lezen

Jaguar gaat het opnieuw proberen met X-type

Autonieuws
Jaguar gaat het opnieuw proberen met X-type
> Artikel lezen

Krachtige 2.2 diesel voor Jaguar X-type

Autonieuws
Krachtige 2.2 diesel voor Jaguar X-type
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.