Autonieuws

Zo ziet de nieuwe Maserati Quattroporte er uit

Parijs? Het lijkt er wel op aangezien de productie nog voor het einde van dit jaar van start zal gaan. Nog heel eventjes geduld dus. Door gelekte patenten weten we echter al wat we ongeveer kunnen verwachten. En met deze illustratie op basis van die tekeningen gaan wij nog stapje verder.

Het exterieur van de Quattroporte wordt gezien als één van de topdesigns in de automobielhistorie. In de afgelopen acht jaar heeft de Italiaanse sportsedan ermee talloze designprijzen gewonnen. Niet verwonderlijk dus dat Maserati het ‘never change a winning team’-principe hanteert bij de nieuwe.

Ezel
Recht van opzij zullen de verschillen zowaar niet meteen zichtbaar zijn. Frontaal op de voorzijde en achterzijde, en nog meer van driekwart bekeken zal de nieuwe Quattroporte evenwel aantonen meer van deze tijd te zijn. Een wigvorm is veel nadrukkelijker aanwezig, de heupen sterker geaccentueerd, terwijl de spitsere neus verder voorover leunt à la GranTurismo. Meest ingrijpende verandering aan de achterzijde is zonder meer de lichtunits. De verticale maken plaats voor horizontale, en daarmee vrezen we een beetje dat Maserati zich een tweedemaal aan dezelfde steen stoot. Wie herinnert zich immers niet de prefacelift en de later vernieuwde 3200 GT waar de prachtige boomerang-vormige achterlichten moesten wijken voor grote lichtplakkaten.

Meerdere vliegen in één klap
Het expressieve en gespierde design van de in aantocht zijnde Quattroporte zal niet alleen ontspruiten door wulpse potloodlijnen, ook de extra centimeters in alle richtingen dragen hierbij aan. Een groter geworden Quattroporte maakt zich aantrekkelijk ten opzichte van soortgenoten als de 7-serie, A8 en S-klasse en tegelijkertijd schept het (markt)ruimte voor een nieuw Maserati-model eronder, ter grootte van een 5-serie, A6 en E-klasse.

Weer geen V12?
De techniek van de nieuwe Quattroporte weet Maserati knap geheim te houden. Tekort komen zal de sportlimousine tenminste niet, met opnieuw aan de basis van het leveringsprogramma een machtige V8. En ondanks het fenomeen downsizing en het feit dat een turbo- of supercharger tot gigantische dingen in staat is, zal Maserati zich voorlopig niet wagen aan een zescilinder.
Omwille van diezelfde turbosensaties zal er opnieuw geen V12 in de Quattroporte komen te liggen. Zeker zijn we hier overigens niet van. Want anderzijds zijn Europa en Amerika niet enkel meer de hoofdmarkten van Maserati´s vlaggenschip, maar zo ook Azië en Rusland. En daar verlaten maar weinig toplimousines de showroom zonder prestigieuze twaalfcilinder.

Gerelateerde artikelen

Modepopje: Maserati Quattroporte Ermenegildo Zegna

Autonieuws
Modepopje: Maserati Quattroporte Ermenegildo Zegna
> Artikel lezen

Maserati Quattroporte Diesel heeft een prijs

Autonieuws
Maserati Quattroporte Diesel heeft een prijs
> Artikel lezen

Verfijnd ontwerp voor Maserati Quattroporte

Autonieuws
Maserati Quattroporte
> Artikel lezen

Oor- en oogstrelend: Bowers & Wilkins P5 Maserati Edition

Lifestyle & design
Compact
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.