Autonieuws

Jaguar prikt gaatje in de modellenkijkdoos

De allerhoogste baas van Jaguar, Ratan Tata, heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het Britse automerk weer sportwagens moet gaan bouwen wil het opnieuw floreren. Maar wat en wanneer kunnen we nog meer van Jaguar verwachten de komende jaren? Autonews denkt het te weten.

Dat Ratan Tata een man van z’n woord is blijkt als we even teruggaan naar begin 2009. Toen zei de Indiase industrieel, kort nadat zijn bedrijf Jaguar en Land Rover had overgenomen, dat Jaguar zich weer moest gaan richten op het bouwen van sportauto’s wil het haar glans weer terugkrijgen. De F-type zou de eerstvolgende nieuwe ‘Jag’ zijn en gelanceerd worden nadat de wereldcrisis wat was afgezwakt. De rest is geschiedenis – op de komende Autosalon van Parijs zal de nieuwe F-type zijn première beleven.

XF Coupé
Maar er komt meer aan van Jaguar, al betreft het merendeels de nieuwe generatie van bestaande modellen. Toch maakt dat de toekomstige modellenlijn van het merk niet minder interessant. Sinds de overname door Tata staan de neuzen bij Jaguar weer allemaal dezelfde kant op en dat resulteert veel in mooiere producten. Na de 911-killer in de vorm van de F-type gaan we kennismaken met de nieuwe XF. We hebben het dan over eind 2014, begin 2015. En als we Autonews moeten geloven komt er een jaar later ook een XF Coupé om het gevecht aan te gaan met de CLS en A7.

X-type 2.0
Maar voordat het zover is verwelkomen we eerst de XK Coupé en Convertible die van een leeg vel zijn ontstaan. In de loop van 2014 kunnen we ze verwachten, met aansluitend een compacte sedan. Dat model zou dan de eigenlijke opvolger van de X-type zijn, al begint het bij het horen van deze modelnaam acuut te jeuken bij Jaguar. De fabrikant zal er daarom alles aan doen om de X-type van weleer te doen vergeten. Ze hebben daarvoor nog even de tijd, want 2015 is nog drie jaar verwijderd van nu.

Crossover
In hetzelfde jaar als de nieuwe ‘X-type’ neemt Jaguar volgens de bron ook een duik in de crossovervijver. Een nieuw segment voor het merk, maar waarin het veel potentie ziet om verder te groeien. Er wordt gezegd dat de crossover het formaat van de BMW X3 heeft en dat deze op een geheel nieuw aluminium chassisarchitectuur komt te staan. Klinkt veelbelovend, maar vooralsnog is het toekomstmuziek. Dat is ook de nieuwe XJ. Die staat op de agenda van 2017 en zal opnieuw een halve vierdeurs coupé worden.

Buitenbeentje
‘En de C-X75 dan?’ horen we je denken. Klopt, die komt er ook nog, en zelfs binnenkort al. Echter met een prijskaartje van pak ‘m beet anderhalf miljoen inclusief belastingen valt deze super-Jag toch wel in een andere categorie. Of zeg maar gerust, a league of its own.

Gerelateerde artikelen

Superexclusieve Jaguar XE SV gemist? Arden biedt soelaas

Tuning & styling
> Artikel lezen

Belg vergat zomaar eventjes de zeldzame Jaguar XK140 Michelotti

Autonieuws
> Artikel lezen

Nederlander Michael van der Sande verruild Alpine voor Jaguar Land Rover

Autonieuws
Nederlander Michael van der Sande verruild Alpine voor Jaguar Land Rover
> Artikel lezen

Jaguar F-Pace SVR geeft pas op bij 283 km/h

Autonieuws
> Artikel lezen

Graag op Nürburgring-les, maar bloedhekel aan BMW. Bestel een Jag-ringtaxi.

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.